Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au demarat. Iată condițiile

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Banca Transilvania ieftine mașini electrice rabla plus

13 ian. 2022 / Ecobonusul acordat în cadrul Programului Rabla Plus 2022 pentru mașini electrice şi hibrid poate fi obținut doar dacă este casat un autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Vechimea maşinii uzate trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data fabricaţiei sau de la data primei înmatriculări în România, cu inspecţia tehnică (ITP) valabilă.

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.

Ecobonus Rabla Plus 2022 pentru o mașină electrică:

  • 51.000 lei prin casarea unui autovehicul vechi
  • 54.000 lei prin casarea a două mașini vechi

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

Promoții Rabla 2022 pentru modelele Dacia cu GPL și fără

Ecobonus Rabla Plus pentru mașini hibrid plug-in:

  • 26.000 lei prin casarea unei mașini vechi (20.000 lei ecotichet pentru un autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80 g CO2/km în regim WLTP);
  • 29.000 lei prin casarea a două mașini vechi (20.000 lei ecotichet pentru un autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80 g CO2/km în regim WLTP)

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

Ecobonus Rabla Plus pentru motociclete electrice:

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Valoarea finanțării nu poate depăși 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin cele două programe.

Voucher RABLA 2022 – de la 6.000 lei

Prin Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru o maşină mai veche de 15 ani, bonusul prin Rabla Clasic este de 7.500 lei, în timp ce pentru o mașină care are până în 15 ani bonusul are o valoare de 6.000 de lei.

Cea mai ieftină Dacia costă 15 lei pe zi prin Rabla 2022

Persoanele fizice se pot adresa de marți, 08.02.2022, producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar din aceeași dată, persoanele juridice pot încărca în aplicația
informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

A fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

V-ar putea interesa și:

Ministrul spune că obiectivul programului Rabla este scoaterea unui număr mai mare de mașini mai vechi de 15 ani din piață, de aceea sunt acceptate și două rable pentru o mașină nouă.

Rabla Clasic este Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, în timp ce Rabla Plus este Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au un buget de 1,2 miliarde lei. Programul va fi același timp de 3 ani pentru a se asigura o predictibilitate.

În 2021, au fost aprobate aproximativ 80.000 de autoturisme prin Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare