Sfaturi pentru a evita dureri de spate în timpul șofatului

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
dureri de spate la volan

Prea multe ore la volan creează disconfort și pot lăsa șoferii cu dureri de spate în zona lombară. În special șoferii profesioniști se confruntă cu dureri de spate în timpul conducerii, fie că sunt taximetriști sau șoferi de camion, pentru că aceștia petrec chiar și 12 ore pe zi la volan. Așadar, această categorie este cea mai predispusă la dureri de spate, respectiv lombalgie cum se numește afecțiunea.

Care sunt cauzele care provoacă dureri de spate?

Așezarea în pozitie șezut pentru perioade îndelungate de timp este unul dintre principalii vinovați dar și o postură incorectă la volan sau un nivel scăzut de mișcare pot provoca, de asemenea dureri. Deși nu există niciun leac magic pentru ameliorarea simptomelor, vestea bună este că efectuarea unor operațiuni corecte pot duce rapid la îmbunătățiri considerabile. Există soluții simple pentru prevenirea acestei afecțiuni.

Iată cinci sfaturi pentru combaterea durerilor de spate:

  • Poziția scaunului reglată în mod corect

Prima condiție pentru combaterea durerilor de spate se referă la faptul că trebuie menținută poziția corectă a corpului la volan. Apoi, spatele trebuie să fie drept, așa încât coloana să fie în poziția ei naturală, adică în formă de S. Pentru aceasta asigură-te că spătarul este în contact cu cât mai mult din spate. Picioarele și partea dorsală trebuie să formeze un unghi între 100 și 110 grade. Ajustează baza scaunului astfel încât să sprijine toată lungimea coapselor, care trebuie să fie paralelă cu podeaua. Glisează apoi scaunul într-o poziție în care să poți manevra complet pedalele și să menții o ușoară îndoire a genunchilor. Centrul tetierei trebuie să se alinieze cu mijlocul capului, având totuși un mic decalaj între cele două.

  • Reglarea volanului într-o poziție confortabilă

Poziția corectă la volan este atunci când mâinile îți ajung ușor pe volan, dar sunt ușor îndoite din coate. Reglarea volanul într-o poziție confortabilă presupune ca coatele să se sprijine cel puțin la un unghi de 90 de grade, iar cercul volanului să nu fie atât de aproape de pieptul tău încât să împiedice airbag-ul să funcționeze eficient. Cu toate acestea, volanul nu trebuie să te incomodeze. Dacă volanul se poate regla și pe înălțime cu atât mai bine, între volan și coapse nu trebuie să fie un spațiu mai mare sau mai mic de o palmă întoarsă vertical.

V-ar putea interesa și:

  • Relaxarea musculaturii prin pauze regulate

Dacă stai la volan o perioadă lungă de timp vertebrele coloanei se compresează, ducând astfel la apariția durerilor de spate. În acest caz specialiștii recomandă ca, din două în două ore să faci o scurtă pauză. Câteva exerciții fizice, cum ar fi genoflexiunile, sunt cea mai bună soluție pentru a-ți decompresa vertebrele. O altă metodă mai simplă este să stai în poziția ghemuit. Încearcă și să efectuezi mișcări de bază cum ar fi: câțiva pași pe lângă mașină câteva minute. De asemenea, îndoaie genunchii păstrând în același timp brațele ridicate. Întinde picioarele și brațele.

  • Menținerea vehiculului în stare bună

Confortul din autovehicul în timpul deplasării este dat de starea tehnică a mașinii. Pentru aceasta verifică suspensia, direcția, sistemul de frânare și presiunea din pneuri sau eventuale deformări ale cauciucurilor.

  • Alte alternative de relaxare

Există și alte trucuri pentru a reduce sau chiar anihila durerea de spate persistentă. În situația în care ai cruise control și scaune încălzite, folosește-le. Opțiunea cruise control îți va reduce statul cu piciorul pe pedala de accelerație pe autostradă, în timp ce scaunele încălzite îți pot încălzi spatele ducând la dezimflamarea și relaxarea musculaturii. Dacă scaunele vehiculului nu au suport lombar reglabil, foloște o pernă.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare