Grupul Renault și CEA au dezvoltat o arhitectură unică a materialelor

Autor: Dan Vache
Renault 5 E-Tech

Grupul Renault și agenția publică franceză de cercetare CEA (Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative) au dezvoltat o arhitectură unică a materialelor, care combină designul digital disruptiv și fabricarea prin imprimare 3D. Această inovație face posibilă proiectarea unor elemente cu proprietăți speciale și cu un comportament adaptabil și personalizabil.

După 2 ani de cercetare și testare, care au avut ca rezultat nu mai puțin de zece brevete depuse, Grupul Renault și CEA au dezvoltat un nou material cu o structură complexă, de rețea.

Mai eficiente, mai ușoare si personalizabile, elementele astfel create ar putea înlocui componentele produse de obicei din asamblarea mai multor materiale, precum șezutul si spătarul scaunelor, cotierele, consola centrala etc.

Inovația constă în utilizarea metodelor și instrumentelor digitale disruptive pentru a proiecta o structură cu aspectul unei plase. Fiecare dintre firele care alcătuiesc ochiurile acestei structuri poate fi parametrată tridimensional, pentru a constitui rețele multistrat de celule în care fiecare strat are o funcție și caracteristici unice.

Deși mai complexe în designul lor, piesele monolitice și monomateriale rezultate sunt mai simplu de produs, într-o singură operațiune de imprimare 3D, fără nicio asamblare, minimizând amprenta de carbon și fără a genera deșeuri.

Fabricate din TPU (poliuretan termoplastic), aceste structuri inovatoare sunt reciclabile. Cercetările continuă pentru evaluarea posibilității de utilizare a altor materiale, în special a celor din fibre naturale.

Confort personalizat în modelele Grupului Renault

Aplicată în cazul fabricării scaunelor de exemplu, această inovație ar permite utilizarea unui singur material, având ca rezultat un produs mai ușor (cu aproximativ 30%), mai puțin voluminos, dar care ar oferi același nivel de confort și aceeași susținere care ar fi asigurată cu ajutorul materialelor uzuale (țesături, spume, armături etc.).

Scaunul ar putea fi chiar modelat după morfologia șoferului și diferitele sale zone configurate cu proprietăți specifice pentru a răspunde la forțele de presiune individualizate și pentru a oferi astfel un nivel optim de amortizare și confort.

Designul nu este omis, fabricarea aditivă prin imprimare 3D asigurând o varietate largă în privința formei, texturii și elementelor de personalizare.

V-ar putea interesa și:

Promisiunile producției aditive

Utilizată de câțiva ani în site-urile industriale ale Renault Group pentru piese ale mașinilor unelte, fabricarea aditivă și-a făcut loc și în proiectarea pieselor prototip. Acest proces se numește aditiv, deoarece fabricarea se bazează pe suprapunerea unor straturi subțiri de material, unul câte unul, dintr-un fișier digital mai mult sau mai puțin complex.

Structura dezvoltată de Grupul Renault și CEA deschide calea către noi aplicații, inclusiv zone cu care pasagerii vehiculului sunt în contact, precum scaunele din față, cotierele ușilor, consola centrală, bancheta din spate, volanul.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare