Mercedes dezvoltă un nou sistem de frânare pentru mașini electrice integrat în motorul electric, numit In-Drive. Astfel, energia cinetică a vehiculului poate fi recuperată mai eficient și convertită în energie electrică pentru a încărca bateria.
Germanii spun că frânele mecanice sunt necesare doar în caz de urgență, iar sistemele de frânare regenerativă a vehiculelor electrice pot face față în 98% din scenariile de frânare. Întregul sistem este sigilat, închis în carcasa unității de propulsie EV.
Pentru a evita supraîncălzirea componentelor, Mercedes a optat pentru un sistem de răcire cu lichid. Această soluție tehnică poate fi adaptată atât pentru vehiculele electrice cu tracțiune integrală, cât și pentru cele cu tracțiune pe o singură punte.
Sistem de frânare integrat în motor
Prin integrarea sistemului de frânare în motor, Mercedes reușește să reducă masa cu până la 90 kg. Această optimizare a distribuției masei, prin mutarea componentelor grele spre centrul vehiculului, îmbunătățește semnificativ manevrabilitatea și aderența.
Sistemul de frânare In-Drive se bazează în continuare pe un sistem de frecare, cu plăcuțe metalice și discuri care încetinesc vehiculul folosind presiunea. Diferența este că întregul sistem este plasat în interiorul carcasei unității de propulsie a vehiculului și nu necesită mentenanță niciodată. Tehnologia In-Drive este proiectată pentru durata de viață a vehiculului (15 ani / 300.000 km).
În plus, această soluție permite utilizarea unor roți complet închise, contribuind la un design mai aerodinamic și la o reducere a rezistenței la înaintare. Această configurație îmbunătățește semnificativ coeficientul aerodinamic al vehiculului, contribuind direct la creșterea autonomiei.
Standardele de emisii Euro 6d versus Euro 7
O inovație suplimentară o reprezintă un sistem de captare a particulelor de frână, care rămân închise într-un compartiment etanș care nu necesită golire contribuind la reducerea amprentei de carbon. Astfel, tehnologia Mercedes se aliniază cu cerințele standardului Euro 7 din 2026, care vizează și particulele fine generate de frâne și anvelope.
Sistemul este încă în faza de testare, iar Mercedes-Benz nu a confirmat o dată pentru producție sau eventuala utilizare într-un vehicul de serie.