Mazda2 Bio explorează surse alternative de energie la petrol

Autor: Cristian Gubandru
4,7K afișări
mazda2 bio

Mazda testează conceptul Mazda2 Bio, alimentat cu biodiesel, care explorează surse alternative de energie la petrol. Brandul japonez dorește să obțină o amprentă neutră de carbon pe tot parcursul ciclului de viață al vehiculelor sale, până în 2050.

Conceptul japonez Zekken 55 Mazda2 Bio este alimentat cu 100% biodiesel produs din ulei de gătit uzat și grăsimi de microalge. Evenimentul este un test care ar putea schimba cursul viitorului Mazda.

banner Petrom

Deși lumea se îndreaptă rapid către vehicule BEV (vehicule electrice cu baterii), o schimbare determinată în mare parte de European Green Deal, care a stabilit ca obiectiv națiunilor UE să aibă o amprentă de carbon neutră până în 2050, rămân multe întrebări cu privire la urmărirea unei strategii care vizează automobile pur electrice.

De exemplu, electricitatea folosită pentru a alimenta aceste vehicule este generată din surse ecologice? Sunt materialele sursă utilizate la fabricarea bateriilor durabile și ecologice? Și cum rămâne cu acele națiuni în care electricitatea nu este încă disponibilă pentru toată lumea? Toate aceste întrebări și multe altele sunt abordate direct de către Mazda.

„Oferim o abordare cu mai multe soluții care oferă diverse sisteme de propulsie în funcție de politicile fiecărei țări sau regiuni”, spune Akira Marumoto, președinte și CEO al Mazda Motor Corporation.

Mazda CX-60 PHEV – autonomie electrică de 63 de KM

Așadar, în timp ce Mazda oferă MX-30 BEV în gama sa și își dezvoltă și își îmbunătățește constant trenurile de rulare și tehnologiile pentru a fi compatibile cu infrastructurile existente la nivel mondial, caută, de asemenea, surse de energie alternative la petrol.

Mazda este convinsă de contribuția pozitivă la decarbonizarea mobilității prin utilizarea combustibililor ecologici (e-fuels) produși din surse de energie curată, deoarece aceștia au amprentă de carbon zero.

Dezvoltarea lor ar trebui să joace un rol important în facilitarea tranziției către o mobilitate curată până în 2050, deoarece pot oferi o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 pe parcursul ciclului de viață și o funcționare neutră în materie de CO2 nu numai pentru vehiculele noi electrificate, ci mai ales pentru parcul auto existent – ceva ce nicio altă tehnologie nu poate oferi.

În plus, e-combustibilii vor fi pe deplin compatibili și pot fi amestecați cu combustibilii convenționali existenți în orice raport și îi vor înlocui pe măsură ce volumul producției crește, ceea ce va permite o tranziție ușoară.

Mazda2 Bio explorează surse alternative de energie la petrol

Testul conceptului Mazda2 Bio este o componentă a abordării cu soluții multiple a companiei. În 2018, Mazda a fost implicată în „Your Green Fuel”, un proiect de consorțiu auto-universitar-guvernamental din Hiroshima, care a inițiat un parteneriat cu Euglena, o companie japoneză care se pregătește să producă în masă biodiesel de generație următoare prin exploatarea unei fabrici din 2025.

Biodieselul de la Euglena „SUSTEO” este fabricat în întregime din produse japoneze și este recunoscut oficial ca motorină de standardele industriale japoneze (JIS). SUSTEO constă dintr-o combinație de ulei și grăsime din microalge Euglena și ulei de gătit uzat. Aceasta este cheia către neutralitatea carbonului – așa cum sugerează „bio” din nume, acest combustibil diesel este creat folosind biomasă, cum ar fi plantele și microalgele.

Deoarece acestea absorb CO2 atunci când cresc, cantitatea totală de CO2 din atmosferă este neutră atunci când conduceți folosind acest combustibil. De asemenea, este unic prin faptul că, spre deosebire de biocombustibilii convenționali obținuți din porumb sau din alte materii prime, nu cauzează probleme precum concurența alimentară sau defrișările.

Un alt avantaj al biocombustibilului de generație următoare este că poate fi folosit pentru mașinile aflate pe drum în prezent și poate utiliza infrastructura existentă.

În acest moment, Mazda2 Bio Concept este un „laborator pe roți”. Compania a ales să testeze noul combustibil în acest vehicul de dimensiuni mici după ce a înregistrat succese în sezonul de curse 2021 cu un motor diesel Skyactiv standard condus de o echipă privată. Cu toate acestea, pentru sezonul 2023, Mazda dezvoltă o nouă mașină de curse bazată pe Mazda3, care are un motor mai puternic.