Mașina electrică solară Lightyear 0 este disponibilă pentru comenzi. Ce preț și autonomie are

Autor: Andreea Gutu
lightyear 0

Mașina electrică solară Lightyear 0 este disponibilă pentru comenzi la un preț de 250.000 euro cu TVA, în nuanța Zenith Silver. Pentru 5.000 de euro, modelul electric poate primi una dintre cele nouă nuanțe disponibile.

Lightyear 0 este o mașină electrică alimentată cu energie solară, care poate parcurge 625 de kilometri (WLTP) cu o singură încărcare. Automobilul electric folosește puterea luminii solare pentru a-și menține încărcată bateria de 60 kWh.

Potrivit producătorului olandez, utilizarea medie va avea ca rezultat o autonomie de peste 1.000 de kilometri. Dar, teoretic, Lightyear 0 poate fi condus „luni de zile fără încărcare”. Zilnic mașina poate obține o autonomie de 70 km datorită panourilor solare.

Autonomie Lightyear 0 pe autostradă

Pe autostradă, la o viteză de 110 km/h mașina are o autonomie de 560 de km.

Acoperișul, capota și partea din spate ale modelului One sunt acoperite fiecare cu panouri solare care pot acumula energie în fiecare oră pentru parcurge până la 12 kilometri.

O mașină Lightyear 0 parcată poate acumula energie pentru a parcurge 96 de kilometri – mai mult decât suficient pentru călătoriile zilnice ale majorității oamenilor – în doar 8 ore sub soare puternic. Chiar și pe vreme nefavorabilă, Lightyear 0 poate acumula energie pentru o autonomie de 40 de kilometri.

Presupunând că oamenii conduc în medie 30 de kilometri pe zi, teoretic, bateria mașinii nu ar trebui să fie conectată la priză niciodată – deși Lightyear spune că vehiculul va veni cu un sistem de încărcare rapidă pentru cei care doresc să-și încarce bateria mai rapid.

V-ar putea interesa și:

Producția are loc la fabrica din Țările de Jos. Pentru modelul One se estimează o producție de 946 de automobile electrice.

Automobilul electric olandez are un coeficient aerodinamic de rezistență de 0,20cd, cinci motoare electrice, fiecare roată având câte un motor electric. Motoarele generează o putere combinată de 101 kW și 1200 Nm.

Sedanul electric cu cinci locuri este proiectat mai degrabă pentru croazieră decât pentru viteză accelerând de la 0 la 100 km/h în aproximativ 10 secunde.

Preț Lightyear Two

Lightyear Two, model care va fi disponibil în 2024 – 2025 va avea un preț de pornire de 30.000 de euro (47.600 de dolari) devenind cea mai accesibilă mașină electrică din lume. LeasePlan a rezervat recent 5.000 de Lightyear Two.

Compania Lightyear a fost fondată de mai mulți studenți de la Universitatea TU din Eindhoven, care au câștigat în 2013 competiția Bridgestone World Solar Challenge.

Foto: Lightyear.one

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn