Spaniolii de la KM77 au supus la testul elanului modelul Kia Niro și au fost plăcut surprinși de manevrabilitatea și stabilitatea SUV-ului.
Kia Niro s-a descurcat foarte bine, chiar și la viteze de 81 km/h. Modelul testat a fost Kia Niro HEV, adică un hibrid non-plug-in.
Această versiune a hibridului Niro are 141 de cai putere (Niro 1.6 HEV). Echiparea a fost cea de top, numită Emotion. Testul elanului și slalom a fost efectuat cu anvelope Continental PremiumContact 6 cu dimensiunile 225/45 R18.
La testul elanului, Niro s-a comportat excelent, atât prin reacții, cât și prin viteza de intrare, care a fost de 81 km/h. Este una dintre puținele mașini cu care spaniolii au avut curaj să intre cu peste 77 km/h.
Au fost două lucruri care i-au surprins pozitiv: aderența punții față la ieșirea din a doua secțiune de conuri (aceasta este partea în care mașinile se subvirează de obicei) și calibrarea perfectă a sistemelor electronice, care au intervenit doar cât să mențină controlul asupra vehiculul fără a deranja șoferul.
VIDEO: Kia Niro a trecut testul elanului
A doua generație Kia Niro este disponibilă cu opțiuni hibride (HEV), plug-in (PHEV) și electrice (BEV). Modelul rivalizează cu Skoda Enyaq, Toyota Yaris Cross.
Kia Niro HEV
Modelul HEV dispune de motorul pe benzină Kia Smartstream, de 1.6 litri GDI. Unitatea cu patru cilindri produce o putere maximă de 105 CP alături de un cuplu de 144 Nm (14.7 kgf.m), în timp ce tehnologiile îmbunătățite de răcire, frecare și ardere asigură o eficiență maximă a combustibilului. Atunci când este combinat cu motorul electric de tip „permanent magnet synchronous” de 32 kW, modelul HEV produce o putere maximă combinată de 141 CP.
Motorul GDI de 1.6 litri este cuplat la a doua generație a transmisiei automate cu dublu ambreiaj cu 6 trepte (6DCT) care a fost atent proiectată și optimizată pentru a crește eficiența și a reduce greutatea.
Modelul Niro este echipat cu noul mod de condus inovator Green Zone Drive de la Kia, care activează automat funcționarea mașinii numai cu propulsie electrică pentru a asigura mobilitatea cu emisii zero în anumite medii și situații de rulare.
V-ar putea interesa și:
- Kia introduce precondiționarea bateriei pentru modelele EV6 mai vechi
- Kia XCeed facelift vine cu versiuni mild hybrid, plug-in hybrid
- Noul Kia Niro EV 2022: autonomie, specificații și prețuri
- Modelele Kia din România pot fi dotate cu un sistem telematic
- Un model Kia primește sistemul Multi-Collision Brake
- Kia EV6: prețuri, autonomie, timp de încărcare
- Kia Ceed facelift: motorizări mild hybrid și plug in hybrid
De exemplu, atunci când conduceți în zone verzi, cum ar fi zonele rezidențiale, sau școli și spitale din apropiere, modelul Niro HEV utilizează automat energia electrică pe baza datelor de navigație și istoricului de condus. De asemenea, șoferul poate seta zone verzi dedicate în sistemul de navigație pentru a reduce poluarea în zone precum cele din apropierea casei sau a locului de muncă.
Sistemul inteligent de frânare regenerativă Kia le permite șoferilor să aleagă dintr-o serie de niveluri de regenerare pentru a încetini cu ușurință mașina și pentru a recupera energia cinetică în vederea maximizării autonomiei. Sistemul poate calcula cantitatea de energie regenerabilă necesară utilizând informațiile radar și de nivelul de înclinare al suprafeței de rulare. Sistemul permite mașinii să colecteze cantitatea maximă de energie din utilizarea frânelor, în timp ce oprește ușor automobilul.
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.