Ford lansează Puma ST Powershift cu 170 CP

Autor: Cristian Gubandru
Ford Puma ST Powershift, recall ford puma mhev

Ford lansează noul Puma ST Powershift, mild-hybrid 48 de volți, disponibil alături de motorul EcoBoost de 1,0 litri 170 CP, cuplat la o transmisie automată cu dublu-ambreiaj, cu 7 trepte.

Puma ST Powershift utilizează un tren de rulare optimizat pentru sportivitate, oferă echipamente premium în dotarea standard și introduce culoarea Azura Blue, exclusiv pentru ST.

Datorită sistemului mild-hybrid de 48 de volți, unitatea de propulsie dezvoltă o putere maximă de 170 CP și un cuplu maxim de 248 Nm. Emisiile sunt de 144 g/km CO2.

Ford Puma ST Powershift accelerează de la 0-100 km/h în 7,4 secunde.

Puma ST Powershift mild-hybrid 48 V

Sistemul mild-hybrid activează recuperarea energiei mai rapid decât la alte versiuni și permite o reîncărcare mai rapidă a acumulatorului litiu-ion. Astfel, demarorul integrat (cu rol de generator) poate susține o perioadă mai lungă de creștere a cuplului la accelerații și aduce un nivel de performanță îmbunătățit în regimul de turații joase ale motorului.

În plus, recuperarea mai accentuată a energiei cinetice permite un plus de 10 CP din partea sistemului mild-hybrid.

Ford Puma ST Powershift

Astfel, sistemul de propulsie aduce un plus de circa 10% la nivel de putere maximă, comparat cu versiunea de 155 CP a motorului 1.0 EcoBoost. Cu 170 CP disponibili la 5.750 rpm și 248 Nm, Puma ST Powershift produce exact de două ori puterea pe litru față de un Focus ST170 din 2002.

Puma ST Powershift beneficiază de aceeași tehnologie cu valve active pentru evacuare regăsită la Puma ST, astfel încât propune o notă sonoră distinctivă la accelerare. Controlată de modurile de conducere selectabile, supapa de evacuare activă rămâne închisă în modurile Normal și Eco pentru rafinamentul de zi cu zi, dar se deschide în modul Sport pentru a intensifica sunetul sportiv.

Transmisia Powershift

Dezvoltată special pentru a funcționa împreună cu motoarele Ford EcoBoost Hybrid de 1,0 litri, transmisia Ford Powershift cu 7 trepte are integrat un software special pentru a maximiza performanța în cazul versiunii Puma ST Powershift.

În modul complet automat, cutia de viteze cu dublu ambreiaj oferă o schimbare lină a treptelor și mult confort – în special în traficul aglomerat unde sunt necesare multe opriri și porniri de pe loc. Cutia de viteze permite retrogradarea imediată a până la 3 trepte atunci când șoferul are nevoie de accelerații rapide.

Cu modul Sport activat, transmisia menține cuplate treptele inferioare pentru mai mult timp, cu rolul de a facilita o reacție mai dinamică la apăsarea pedalei de accelerație. În plus, padelele de pe volan permit controlul manual pentru schimbarea treptelor de viteză.

Cutia de viteze Powershift integrează și funcția Stop & Go, partea a Adaptive Cruise Control, care poate opri vehiculul complet în traficul bară-la-bară și poate reporni automat dacă durata opririi este mai mică de trei secunde. Transmisia permite și utilizarea funcției Remote Start prin aplicația FordPass.

Tren de rulare ST

Trenul de rulare de care dispune Puma ST Powershift este același cu cel al versiunii Puma ST, cu o punte spate de tip Twist-Beam, care are o rigiditate torsională de 2.000 Nm/deg – ceea ce reprezintă o creștere cu peste 50% față de o Puma standard. Bara anti-ruliu spate are un diametru de 28 mm, iar cea față de 24 mm.

Stabilitatea și agilitatea, dar și reacția rapidă la comenzi este permisă de arcurile patentate Force Vectoring. Acestea sunt neuniforme, nu se pot schimba între ele și absorb direct toate forțele vectoriale apărute în viraje pentru o rigiditate laterală superioară.

Această tehnologie a arcurilor este combinată cu amortizoare față și spate Hitachi, cu două tuburi reactive, care oferă rigiditatea necesară pentru un control îmbunătățit al caroseriei, dar și capacitatea de a filtra imperfecțiunile mai mici ale drumului pentru un rafinament superior la viteze ridicate.

V-ar putea interesa și:

Sistemul de direcție cu un raport de 11,4:1 – cu aproape 25% mai rapid decât la celelalte versiuni de Puma – folosește o combinație tipică ST în ceea ce privește articulațiile frontale și coloana de direcție.

Performanța de frânare îmbunătățită este asigurată de discurile față de 325 mm – cu 17% mai mari în diametru decât specificația standard de la Puma.

Dotări

Puma ST Powershift oferă un finisaj Magnetite pentru jantele de aliaj de 19 inch, oferite standard.

Echiparea standard include:

  • scaune sport dezvoltate de Ford Performance, finisate cu material premium din piele sintetică Sensico,
  • un suport de încărcare fără fir,
  • parbriz încălzit Quickclear,
  • senzori de parcare față și spate,
  • ștergătoare cu senzor de ploaie, modem pentru funcționalitatea FordPass Connect
  • sistemul multimedia Ford SYNC compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto.

Ford Puma ST Powershift

Tehnologiile de asistență disponibile includ Pre-Collision Assist cu Active Braking, Active Park Assist, Cross Traffic Alert cu Active Braking și Intelligent Speed Limiter.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn