Dacia Sandrider este prototipul vehiculului de competiție care va participa în 2025 la Raliul Dakar și la Campionatul mondial de Rally-Raid (W2RC).
Inspirat din concept-car-ul Manifesto și creat cu ajutorul Renault Group și al companiei Prodrive, Sandrider va fi omologat în categoria Ultimate T1+.
Sandrider va utiliza combustibil sintetic produs de compania Aramco. Este o soluție simplă și accesibilă pentru reducerea impactului asupra mediului.
Combustibilii sintetici Aramco sunt produși prin combinarea hidrogenului regenerabil cu CO2 captat, rezultând un produs cu emisii scăzute de carbon, compatibil cu motoarele actuale. Pentru marca Dacia, Raliul Dakar este terenul de testare ideal al acestei tehnologii.
Ce prețuri au 90 de mașini electrice la vânzare
Conceput de către designerii Dacia, stilul exterior al Sandrider urmărește ceea ce este esențial, evitând orice element inutil. Au fost păstrate doar panourile de caroserie absolut necesare, fără orice element decorativ.
Tot în aceeași abordare, concentrată asupra nevoilor esențiale ale pilotului și copilotului, o atenție specială a fost acordată asigurării unei vizibilități optime. Astfel, capota față este scurtă și puternic înclinată iar partea superioară a planșei de bord este vopsită cu un material anti-reflectorizant.
V-ar putea interesa și:
- De ce mașinile noi vândute în UE vor avea cutii negre (EDR)
- UE introduce limite pentru nivelul de particule produs de anvelope și frâne
La interior, designerii și inginerii Dacia s-au concentrat asupra nevoilor echipajului pilot-copilot. Sandrider se distinge printr-un tablou de bord modulabil care permite fiecărui echipaj să își adapteze ergonomia și dispunerea anumitor elemente în funcție de preferințe.
Vehiculul beneficiază de o structură complet ranforsată, cu un planșeu și cu bare de protecție consolidate, o caroserie din fibră de carbon precum și suspensii cu braț dublu și transmisie 4×4 adaptate constrângerilor extreme ale competițiilor de rally-raid.
Un sistem electric inovator de înaltă tensiune permite menținerea tuturor accesoriilor de la bord la o putere optimă, chiar în condițiile cele mai dificile. Astfel, răcirea perfectă a motorului va fi asigurată chiar și când acesta funcționează la regim maxim dar viteza mașinii este mică, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la trecerea peste o dună de nisip.
Scaunele Sabelt sunt îmbrăcate într-un material special, anti-bacterian și care reglează umiditatea. Roțile de rezervă sunt fixate în locașuri laterale, în spatele ușilor de acces, și pot fi astfel extrase și manipulate mai ușor. Echipajul beneficiază de un acces ușor și rapid la uneltele necesare în caz de nevoie, acestea nefiind închise într-o cutie voluminoasă.
Pentru a menține temperatura scăzută în cabină, Sandrider utilizează pigmenți anti-infraroșu integrați direct în carbonul care alcătuiește panourile caroseriei vehiculului.
Dacia Sandrider la competiții
Prima angajare într-o competiție va avea loc în Raliul Marocului 2024, una din probele Campionatului mondial de Rally-Raid (W2RC) care va avea loc între 5 și 11 octombrie.
The Dacia Sandriders, echipa oficială a mărcii Dacia în W2RC, va participa la primul raliu Dakar și la toate etapele Campionatului mondial de Rally-Raid în 2025.
The Dacia Sandriders va fi alcătuită din trei echipaje: Sébastien Loeb, Cristina Gutiérrez Herrero, Nasser al-Attiyah.
Date tehnice Dacia Sandrider
- Categorie FIA : Ultimate T1+
- Șasiu : tubular
- Caroserie : fibră de carbon
- Motor : V6, 3 litri, biturbo
- Putere maximă : 264 kW/359 CP
- Cuplu maxim : 539 Nm la 4.250 rot./min.
- Transmisie: 4X4
- Cutie de viteze : secvențială cu 6 trepte
- Suspensii Față/Spate: braț dublu
- Cursa suspensiei: 350 mm
- Roți: Jante de aluminiu 17”
- Anvelope: BF Goodrich 37”
- Lungime x Lățime x Înălțime: 4.140 x 2.290 x 1.810 mm
- Ampatament : 3.000 mm
- Console Față/Spate: 590/550 mm