BMW începe producția modelului BMW iX5 Hydrogen

Autor: Cosmin Lixandru
BMW iX5 Hydrogen

BMW Group începe producția de serie mică a modelului BMW iX5 Hydrogen în uzina-pilot din Centrul de Cercetare și Inovație din München (FIZ).

„Hidrogenul este o sursă de energie versatilă care are de jucat un rol-cheie pe măsură ce progresăm către neutralitatea climatică. O combinaţie de sisteme de propulsie electrică cu baterii şi pile de combustie este o abordare relevantă pe termen lung”, a declarat Frank Weber, membru al Consiliului de Administrație al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare.

BMW iX5 Hydrogen este construit în uzina-pilot a BMW Group de la Centrul de Cercetare și Inovație din München. Aceasta este interfața dintre dezvoltare și producție în care fiecare model nou de la una dintre mărcile companiei este realizat pentru prima dată.

Aproximativ 900 de angajați lucrează acolo în atelierele de caroserii, asamblare, inginerie de modele, construcție de concept auto și producție aditivă. Fiecare lucrează simultan la până la șase proiecte de automobile și are misiunea de a se asigura că atât produsul, cât și procesul de fabricație sunt gata pentru producția de serie.

Foto: BMW iX5 Hydrogen

În cazul BMW iX5 Hydrogen, specialiștii în tehnologia hidrogenului, dezvoltare auto și asamblare inițială a noilor modele au conlucrat îndeaproape pentru a integra tehnologia de ultimă oră pentru propulsie și stocarea energiei.

Uzina BMW Group din Spartanburg (SUA) furnizează automobilele de bază pentru modelul cu hidrogen, care a fost dezvoltat pe platforma BMW X5. Acestea sunt echipate cu un nou ansamblu de podea în secția de caroserii a uzinei-pilot, care face posibilă găzduirea celor două rezervoare de hidrogen în tunelul central și sub banchetă.

Sistemele electrice de 12V și 400V specifice modelului, bateria de înaltă performanță, motorul electric și pila de combustie sunt toate integrate în faza de asamblare, alături de piesele de producție standard. Poziționat în zona punții spate împreună cu bateria de înaltă performanță, motorul electric este un produs al tehnologiei actuale BMW eDrive de generația a cincea, folosită și în modelele electrice și plug-in hybrid de la BMW.

Sistemele cu pile de combustie aflate sub capota BMW iX5 Hydrogen au fost fabricate la centrul de competență intern al BMW pentru hidrogen din Garching, la nord de München, începând cu luna august a acestui an.

Numeroase componente sunt produse exclusiv pentru modelul SAV alimentat cu hidrogen, inclusiv unele produse la Campusul de Producție Aditivă – centrul de competență al BMW Group pentru imprimare 3D – care face parte tot din uzina-pilot.

V-ar putea interesa și:

BMW iX5 Hydrogen trece prin toate etapele obișnuite de producție, începând de la atelierul de caroserii, trecând apoi la vopsitorie și asamblare înainte de a se încheia cu o inspecție finală a fiecărui automobil în parte. După aceasta, fiecare automobil este supus unui control operațional complet la centrul de testare al BMW Group din Aschheim.

BMW iX5 Hydrogen combină toate beneficiile unui sistem de propulsie fără emisii locale cu o utilizare remarcabilă de zi cu zi și capacități pe distanțe lungi.

Acest lucru face ca tehnologia sa de pile de combustie cu hidrogen să fie o alternativă atractivă complementară la sistemul de propulsie electric cu baterii. Acest lucru este valabil mai ales pentru clienții pentru care opririle scurte de realimentare și distanțe lungi sunt obligatorii, precum și pentru regiunile care încă nu au o infrastructură de încărcare adecvată.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare