BMW începe construcția unei fabrici în Ungaria. Va putea produce 150.000 de mașini electrice pe an

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
BMW X2 Edition GoldPlay

BMW Group începe construcția unei fabrici de automobile la Debrecen, Ungaria, cu ateliere de presă, caroserii, vopsitorie şi asamblare. Construită pe un teren de peste 400 de hectare la nord-vest de oraşul maghiar, va avea o capacitate de circa 150.000 de unităţi pe an.

Noua unitate este prima uzină auto fără emisii de CO2 din lume. Va costa aproximativ un miliard de euro şi va lansa producţia de serie a Neue Klasse electrică în 2025.

Debrecen va produce primul membru al noii generaţii de modele „Neue Klasse”, care se va baza pe arhitectura cluster NCAR dezvoltată special pentru automobile electrice.

Un element cheie în conceptul de dezvoltare durabilă pentru noua uzină este absenţa completă a combustibililor fosili.

Noul BMW X1 sosește în octombrie 2022. Va fi disponibil electric (iX1) și hibrid

„Emisiile de CO2 per automobil produs vor fi zero – demonstrând că, cu suficientă determinare şi inovaţie, producţia de automobile poate fi într-adevăr durabilă. Nu vom folosi petrol sau gaze naturale şi ne vom aproviziona cu energie electrică necesară exclusiv din surse regenerabile. Uzina noastră din Debrecen este prima din lume care oferă producţie de automobile fără CO2. Drept urmare, Debrecen va aduce o contribuţie notabilă la atingerea reducerii cu 80% a emisiilor de CO2 din producţie pe care o ţintim pentru 2030,” a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie.

O mare parte din energia necesară va fi generată de sisteme fotovoltaice extinse direct în incinta uzinei. Restul va fi aprovizionat regional din surse regenerabile 100%. De asemenea, sunt în desfăşurare investigaţii privind utilizarea energiei geotermale.

Tehnologii la noua uzină BMW

Uzina din Debrecen va utiliza tehnologii care nu există încă în această formă pe piaţă, în special în vopsitorie. Vopseaua nu va mai fi uscată prin intermediul cuptoarelor cu gaz. În schimb, în viitorul sistem de producţie vor fi integrate tehnologii noi, alimentate electric.

Un alt element-cheie în producţia durabilă este circularitatea consecventă. Ori de câte ori este posibil, materialele şi resursele de producţie vor fi reutilizate. Decupajele metalice şi pilitura de la frezare şi presare, de exemplu, vor fi reciclate pentru utilizare ulterioară.

Căldura reziduală de la sistemele de răcire va fi alimentată într-o buclă închisă pentru a încălzi spaţiile interioare şi apa. Şi sistemele inteligente de monitorizare a energiei vor urmări exact modul în care toată energia este utilizată, vor detecta orice deşeuri şi vor asigura că producţia este cât mai eficientă din punct de vedere al resurselor.

BMW Group adoptă noi abordări ale digitalizării în Debrecen – inclusiv chiar acum, pe măsură ce fabrica este construită.

Instrumentele digitale de planificare sunt folosite într-o măsură fără precedent, pentru a proiecta virtual până la ultimul detaliu al întregului proces de producţie. Fiecare etapă individuală a producţiei este simulată şi optimizată cu precizie absolută. În special, colaborarea cu compania americană NVIDIA şi utilizarea software-ului de planificare Omniverse dezvoltat în comun face ca planificarea să fie nu numai mai precisă şi mai rapidă, ci şi mult mai colaborativă, atât în interior, cât şi cu partenerii şi furnizorii.

Instrumente de digitalizare

Uzina din Debrecen va folosi şi numeroase instrumente de digitalizare. Aplicaţiile de inteligenţă artificială (AI) vor sprijini asigurarea calităţii într-o gamă largă de moduri şi vor optimiza procesele de întreţinere inteligentă şi predictivă. Spectrul de aplicaţii digitale va include, de asemenea, edge computing, analiza datelor, tehnologii de localizare 5G şi sisteme logistice inteligente autonome cu funcţii AI.

În următorii doi ani, echipa lui Hans-Peter Kemser, care în prezent numără 100 de oameni, va creşte la peste 1.000. Obiectivul este de a ocupa posturi de conducere în toate tehnologiile cu specialişti maghiari.

V-ar putea interesa și:

Pe măsură ce începe următoarea fază de construcţie, compania oferă locuri de muncă pentru specialişti şi oameni care sunt calificaţi în construcţia de clădiri şi sisteme, precum şi în managementul facilităţii. Alţi angajaţi sunt recrutaţi pentru resurse umane, finanţe, achiziţii, IT, planificare şi control. Poziţiile în producţie vor fi anunţate într-o etapă ulterioară.

Construcţia Centrului de Formare BMW de la uzina din Debrecen este deja în derulare, în pregătirea pentru septembrie 2023, când va fi lansată formarea profesională locală ca parte a unui curs dual de studii. Programele de formare de trei ani în patru profesii vor fi susţinute de opt instructori de formare pentru a pregăti 70 de ucenici pe an pentru examenele de competenţă.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare