Noul Tucson, model din clasa SUV a producătorului sud-coreean Hyundai, vine cu un design futurist și o gamă variată de sisteme de propulsie.
Noul Tucson, care se află la cea de-a patra generație, integrează noua direcție stilistică Hyundai „Sensuous Sportiness”.
Odată cu lansarea pe piață a versiunilor hybrid, plug-in hybrid și cu sistem mild hybrid de 48 V pentru Tucson, Hyundai pune la dispoziția clienților o gamă variată de sisteme de propulsie electrificate.
Sisteme de propulsie electrificate
Modelul Hyundai dispune de trei versiuni de propulsie electrificată, două termice, în combinație cu patru opțiuni de transmisie.
Varianta hybrid – care este echipată cu noul motor Smartstream pe benzină de 1,6 litri T-GDi combinat cu un propulsor electric de 44,2 kW, alimentat cu o baterie litiu-ion polimer de 1,49 kWh – oferă 230 CP și cuplu de 350 Nm, fiind disponibil cu tracțiune 4×2 sau 4×4, dar și cu transmisie automată în 6 trepte. Acesta este cel mai puternic din noua linie de propulsie Tucson.
Tehnologia mild hybrid de 48 V:
• T-GDI Smartstream de 1,6 litri, 150 CP și tracțiune 4×2;
• T-GDI Smartstream de 1,6 litri, 180 CP cu tracțiune integrală (disponibil opțional);
• CRDi Smartstream de 1,6 litri, 136 CP cu tracțiune integrală (disponibil opțional).
Hyundai i20 primește un propulsor hibrid
Hyundai a combinat tehnologia mild hybrid de 48 V cu motorul T-GDI de 1,6 litri, care dispune de 150 CP. Această versiune poate fi cuplata la transmisia manuală inteligentă cu șase trepte (6 iMT) sau cu dublu ambreiaj cu șapte trepte (7 DCT). O altă opțiune este T-GDI de 1,6 litri, 180 CP, care, în plus față de 7 DCT cu tracțiune integrală va fi oferită cu iMT cu șase trepte și cu tracțiune 4×2. Versiunea de 1.6 litri CRDi, mild hybrid de 48 V, 136 CP este disponibilă cu 7 DCT și cu tracțiune 4×2 sau 4×4.
Atunci când nu este echipată cu sistemul mild hybrid de 48 V, versiunea „Smartstream” de 1,6 litri T-GDi este disponibilă cu 150 CP, transmisie manuală cu șase trepte și cu tracțiune 4×2 sau 4×4. Motorul diesel CRDi Smartstream de 1,6 litri vă fi disponibil cu 115 CP, transmisie manuală cu șase trepte și cu tracțiune 4×2.
Noul motor „Smartstream” T-GDi de 1,6 l folosește tehnologia Hyundai CVVD (Continuously Variable Valve Duration), pentru a optimiza consumul de combustibil. În funcție de modul de condus, CVVD reglează durata de deschidere/ închidere a supapei, contribuind astfel la maximizarea performanței și a eficienței. O versiune plug-in hybrid cu un motor T-GDI de 1,6 litri, 265 CP va fi, de asemenea, disponibilă. Mai multe detalii vor fi dezvăluite anul următor.
Transmisie iMT pentru noul Tucson
iMT decuplează motorul de la transmisie după ce conducătorul auto eliberează pedala de accelerație și permite autovehiculului să ruleze liber. Mild Hybrid Starter Generator asistă motorul termic la plecare, compensând cu necesarul de cuplu motor și de putere.
Caracteristici noul Tucson
În comparație cu predecesorul, caroseria noului Tucson este mai mare și mai amplă. Capota alungită, consolele scurte și ampatamentul întins conferă autovehiculului un aspect progresist, păstrând totodată caracterul impunător. Modelul integrează limbajul de design Hyundai „Sensuous Sportiness”, care se remarcă prin armonia dintre patru elemente fundamentale: proporție, arhitectură, stil și tehnologie.
Exteriorul Tucson a fost proiectat pentru a exprima ceea ce designerii Hyundai denumesc „Parametric Dynamics”, un stil care folosește linii, fațete, unghiuri și forme, pentru a adaugă un aer futurist noului model.
Hyundai Kona facelift: motorizări mild-hybrid
Noua temă de design – „Parametric Dynamics” – este evidențiată de luminile de zi (DRL), perfect integrate în grila frontală. Finisajul cromat al grilei se metamorfozează în forme asemănătoare pietrelor prețioase.
În partea din spate, luminile parametrice integrate continuă aceeași temă de design. De asemenea, bara prezintă detalii de tip parametric cu efect tridimensional, combinate cu elemente sportive. Tucson este primul model Hyundai care dispune de ștergătoare de spate ascunse, plasate sub spoiler.
Noi culori de caroserie
Clienții pot alege între nouă culori de caroserie, dintre care trei nou introduse – Shimmering Silver, Amazon Gray și Teal. În plus, pot opta pentru un plafon în două tonuri (Phantom Black sau Dark Knight). Este disponibil pentru întreagă paletă de culori a caroseriei.
Interior elegant pentru noul Tucson
Pășind în habitaclul spațios este ca și cum ai pătrunde într-un univers în care grijile cotidiene dispar. Aici, spațiul, tehnologia și informația se îmbină armonios.
Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
Noul Tucson beneficiază de o consolă cu display integral, dispunând acum de un ecran AVN-T de 10,25 inchi, care încorporează navigația, încălzirea, ventilația și climatizarea. Formele sinuoase contribuie la senzația de spatiu deschis, în timp ce marginile generoase ale bordului se îmbină perfect cu portierele. Liniile fine, de culoare argintie, care pornesc din consola centrală și ajung până la portierele din spate. Armonizează materialele de calitate utilizate, complimentandu-le prin tonuri și texturi neutre.
Poziționată ergonomic, consola centrala a fost reproiectata, utilizând tehnologia shift-by-wire. Luminile ambientale sunt poziționate în partea inferioara a consolei, în spațiul destinat încărcării wireless, precum și în buzunarele portierelor. Sistemul oferă 64 de culori și 10 niveluri de luminozitate, pentru multiple posibilități de personalizare.
Mai mult spațiu în noul Tucson
În comparație cu predecesorul, Tucson este mai lung cu 20 mm, mai lat cu 15 mm și are un ampatament mai mare cu 10 mm. De aceea, pasagerii din spate se pot bucura de un spatiu suplimentar de 26 mm pentru picioare.
Este oferit atât pentru versiunile hybrid, cât și pentru cele clasice, datorita plasării ingenioase a bateriei sub scaunele din spate. În același timp, volumul portbagajului a crescut, în funcție de specificațiile fiecărui model. Oferă până la 620 l pentru bagaje cu scaunele ridicate și până la 1,799 l cu scaunele rabatate.
O dotare unică pentru acest segment este sistemul de monitorizare a unghiului mort (BVM), care afișează pe ecranul principal de 10,25’’ zonele laterale și din spate ale autovehiculului, în momentul în care conducătorul auto activează semnalul pentru schimbarea direcției. BVM oferă suport suplimentar în condiții meteo nefavorabile. De asemenea, BVM funcționează împreună cu sistemul de monitorizare 360° (SVM), pentru a oferi conducătorului auto vizibilitate completa și pentru a evita potențialele obstacole.
SVM este, de asemenea, sincronizat cu noul sistem inteligent de asistenta pentru parcarea de la distanta (RSPA), care este disponibil pentru versiunea hybrid a noului Tucson. RSPA permite parcarea autovehiculului de la distanta, fară a fi necesara prezenta conducătorului auto, utilizând doar cheia de acces. În momentul detectării unor obstacole, sistemul avertizează sonor și aplica automat frană de urgenta, în cazul în care este necesar. Noul sistem de asistenta pentru ieșirea în siguranță (SEW), introdus în premiera pentru un SUV compact, avertizează pasagerii în cazul în care este detectata prezenta unui alt vehicul în apropiere, în momentul deschiderii portierelor.
Hyundai Kona Electric, disponibil în România: preț, autonomie
În momentul în care modul „Auto” este selectat, sistemul de asistenta pentru faza lunga (HBA) detectează noaptea vehiculele care se deplasează atât din sensul opus, cât și pe cele care au aceeași direcție de deplasare, comutând astfel de pe faza lunga pe cea scurta, în cazul în care condițiile de drum o impun. Atunci când nu detectează alte vehicule în apropiere, sistemul reactivează automat faza lunga, pentru vizibilitate maxima. Noul sistem de alerta pentru ocuparea locurilor din spate (ROĂ) monitorizează locurile din spate și avertizează conducătorul auto daca sunt ocupate la plecare.
Tracțiune integrală HTRAC și Terrain Mode
Tracțiunea 4×4 și selectorul Terrain Mode, disponibil pentru versiunea hybrid cu transmisie automata, consolidează caracterul unic al SUV-ului. Sistemul utilizează tehnologia HTRAC, care presupune distribuția electronica variabila a cuplului, în funcție de viteza autovehiculului și de aderenta de care dispune fiecare roata. Pe lângă modurile standard de condus, selectorul Terrain Mode permite conducătorilor auto optimizarea tracțiunii pe diferite suprafețe, cum ar fi zăpadă, nisip sau noroi, îmbunătățind performanta și setările sistemului HTRAC.