Mașinile plug-in hybrid (PHEV) poluează mai mult decât declară constructorii auto

Autor: Cristian Gubandru
3,4K afișări
ford ranger plug-in hybrid

Mașinile plug-in hybrid (PHEV) poluează, în realitate, de 5-7 ori mai mult decât spun constructorii auto dacă au bateria descărcată. În plus, autonomia reală este chiar și de două ori mai mică, arată testele rutiere realizate de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Graz, Austria, la solicitarea Transport & Environment (T&E).

Circa 70% din vânzările de mașini PHEV în Europa sunt mașini cumpărate de companii, ale căror baterii sunt rar încărcate de utilizatori. De aceea, guvernele ar trebui să pună capăt subvențiilor pentru flotele de vehicule PHEV. În plus, ar trebui impozitate pentru valorile reale de poluare.

banner Petrom

„Modelele plug-in hybrid sunt vândute ca, combinația perfectă între o mașină electrică și una termică cu autonomie pentru distanțe lungi. Dar testele din lumea reală arată că acesta este un mit. În testele în oraș, doar unul dintre PHEV-uri a avut autonomia declarată, în timp ce toate trei au poluat mai mult decât cifrele anunțate. Autoritățile ar trebui să taxeze mașinile PHEV pe baza emisiilor reale,” spune Anna Krajinska, manager pentru emisiile vehiculelor la T&E.

Mașinile plug-in hybrid depășesc cu mult emisiile de CO2 declarate de producători

În realitate, emisiile de CO2 ale celor trei PHEV testate variază între 85-114 g/km și nu pot fi de 27-36 g/km așa cum declară producătorii.

Modele plug-in hybrid fabricate de Renault, Peugeot și BMW au depășit, în traficul rutier, cu mult emisiile de dioxid de carbon declarate de producători. În plus, autonomia electrică reală a acestora este mai mică cu 30-50% decât cea care i se comunică cumpărătorului.

Tehnologia plug-in hybrid, care utilizează o baterie, un motor electric și un motor cu combustie, poluează semnificativ mai mult decât este menționat în specificațiile mașinilor noi, atât în orașe, cât și pe rute mai lungi.

emisii masini plug-in hybrid

Trei modele plug-in hybrid noi, un BMW Seria 3 PHEV (330e xDrive), un Peugeot 308 PHEV (Hybrid 225) și un Renault Megane E-TECH Plug-in Hybrid 160, au emis mai mult CO2 decât au declarat producătorii atunci când au fost testate pe șosea, chiar și când au fost testate cu bateria electrică plină.

Rezultate teste plug-in hybrid

Modelul BMW Seria 3 PHEV a avut emisii de 3 ori mai mari decât în datele oficiale atunci când a fost condus pe o rută tipică pentru navetiști.

Hibrizii plug-in Peugeot 308 și Renault Megane au avut performanțe mai bune, dar totuși au poluat cu 20% și, respectiv, 70% mai mult decât susțin producătorii, în ciuda distanței relativ scurte parcurse dus-întors (55 km).

Cu cât este mai mică autonomia reală a unui PHEV

În testele în oraș, toate cele trei PHEV au avut o autonomie mai mică de 50 km.

În timpul condusului în oraș, Peugeot 308 PHEV a avut o autonomie electrică mai mică cu 47% decât cea anunțată pe fișa tehnică, în timp ce BMW Seria 3 PHEV a avut o autonomie mai mică cu 26%.

În ceea ce privește modelul Renault Megane PHEV, autonomia electrică a fost aproape corectă, de doar 50 de km. Însă, lipsa sistemului de încărcare rapidă îl face să nu fie ales de navetiști.

V-ar putea interesa și:

Mașina electrică este o alegere mai bună decât un plug-in hybrid când vine vorba de costuri

  • În medie, un șofer din UE care trece de la Peugeot 308 hibrid plug-in la un Citröen eC4 electric ar economisi 4.800 de euro în 4 ani.
  • La alegerea unui Renault Megane electric, un șofer ar economisi 1.300 de euro în comparație cu versiunea Megane PHEV.
  • Alegerea unei Tesla Model 3 în locul unui BMW Seria 3 PHEV ar aduce unui șofer o economie de 2.600 de euro.