Kia Rio facelift are un sistem mild hybrid

Autor: Cosmin Lixandru
kia-rio-facelift

Kia Rio facelift a primit primul sistem de propulsie mild hybrid (MHEV) pe benzină dezvoltat de Kia. Sistemul pe benzină mild hybrid de 48V al Kia Rio este combinat cu una dintre primele aplicații ale noii transmisii manuale inteligente ‘clutch-by-wire’ dezvoltată de Kia. 

În locul unei legături mecanice, ambreiajul transmisiei iMT este controlat complet electronic.

Sisteme de rulare Kia Rio

Noul sistem de propulsie EcoDynamics+ cuplează noul motor Smartstream pe benzină de 1.0 litri T-GDi (turbocharged gasoline direct injection) cu sistemul MHEV de 48V dezvoltat de Kia, maximizând eficiența consumului de combustibil cu ajutorul cuplului suplimentar al motorului electric și al sistemului de frânare regenerativă. Noul motor Smartstream înlocuiește generația anterioară a motorului Kappa.

Sistemul suplimentează cuplul motorului termic cu puterea oferită de o baterie compactă litiu-ion polimer de 48-volți și extinde perioadele de decuplare a motorului cu ajutorul unei noi unități Mild Hybrid Starter-Generator (MHSG).

Unitatea MHSG este conectată printr-o curea la arborele cotit al motorului și comută între modurile motor și generator. În modul motor, în timpul accelerării, unitatea MHSG oferă putere electrică pentru a reduce sarcina și emisiile motorului. Pe măsură ce automobilul decelerează, unitatea MHSG are posibilitatea să comute pe modul generator, recuperând energia de la arborele cotit pentru a reîncărca bateria.

V-ar putea interesa și:

Tehnologia CVVD (Continuously Variable Valve Duration) permite motorului să comute între diferite cicluri de combustie în funcție de sarcină, maximizând eficiența în toate situațiile de rulare. Motorul Smartstream oferă aceeași putere ca și motorul Kappa anterior – 100 sau 120 CP – dar permite un cuplu maxim cu 16% mai mare pentru versiunile echipate cu motorul de 120 CP, adică 200 Nm.

Per ansamblu, noul sistem de propulsie EcoDynamics+ reduce emisiile CO2 ale modelului Rio cu valori cuprinse între 8.1% și 10.7% (ciclu NEDC combinat) și este oferit atât pentru versiunile cu motoare de 100 CP, cât și pentru cele de 120 CP.

Alte propulsoare pentru Rio

Ca și versiunile EcoDynamics+, linia de modele Rio este oferită acum în Europa cu o gamă de motoare Smartstream pe benzină, 1.0 litri T-GDi  100 CP și motorul aspirat de 1.2 litri 84 CP. Transmisia este manuală cu 6 trepte sau cu dublu ambreiaj și 7 trepte de viteză (7DCT).

V-ar putea interesa și:

Kia Romauto este, din 2004, distribuitorul oficial în România al autovehiculelor produse de Kia. Kia Motors Corporation este cel mai vechi producător de vehicule cu motor din Coreea, fiind fondat în 1944.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn