Audi RS Q8, un SUV mild hybrid de 600 CP

Autor: Andreea Gutu
Audi RS Q8

Audi RS Q8 este cel mai sportiv model din gama Q, un SUV german mild hybrid de 600 CP, care poate atinge o viteză maximă de 305 km/h.

Date tehnice Audi RS Q8

Două turbocompresoare și sistemul de injecție directă îi permit lui Audi RS Q8 să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde, iar de la 0 la 200 km/h în 13,7 secunde.

Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h, dar pachetul opțional dynamic plus permite atingerea a 305 km/h. Ordinea de aprindere 1-3-7-2-6-5-4-8 contribuie la crearea unui sunet sportiv, inconfundabil.

Cum funcționează sistemul mild hybrid Audi

Printre tehnologiile de care dispune modelul german sunt sistemul mild hybrid (MHEV) de 48 de volți și modul de dezactivare a patru cilindri când motorul nu e supus unei sarcini mari.

Componentele sistemului mild hibrid reduc consumul cu până la 0,8 litri la 100 de kilometri parcurși. La încetinire și frânare, sistemul recuperează până la 12 kW, energie stocată în bateria litiu-ion. Modelul recuperează energie sau poate rula liber, cu motorul oprit, până la 40 de secunde. Demarorul repornește ulterior motorul în câteva fracțiuni de secundă, prin acționarea accelerației.

De asemenea, tehnologia semi-hibridă de pe Audi RS Q8 permite funcționarea sistemului start/stop la viteze de până la 22 km/h.

Tehnologii Audi RS Q8

Sistemul electromecanic activ de stabilizare anti-ruliu, oferit opțional, reduce balansul mașinii (ruliul) la virajele dinamice la minimum. Acest sistem este integrat în sistemul electric principal de 48 de volți al mașinii servind și la recuperarea energiei.

V-ar putea interesa și:

Sistemul de dezactivare a cilindrilor oprește cilindrii 2, 3, 5 și 8 prin decuplarea în câteva milisecunde a injecției de combustibil, dezactivarea aprinderii și închiderea supapelor de admisie și evacuare. Când motorul funcționează în patru cilindri, punctele de operare ale cilindrilor activi trec la sarcini mai ridicate și își comută setările pentru o eficiență sporită, cilindrii dezactivați funcționând ca amortizor pneumatic. Cilindrii sunt reactivați automat când șoferul apasă accelerația.

Dinamismul oferit de motor este completate de tracțiunea integrală permanentă quattro și transmisia automată tiptronic cu opt trepte. Diferențialul central pur mecanic distribuie cuplul către punțile față și spate în raport 40:60. În cazul unui derapaj, va fi transmis automat mai mult cuplu spre puntea cu tracțiune mai bună: 70% din cuplu poate fi transmis către puntea față și până la 85% către puntea din spate. Sistemul de control individual al cuplului fiecărei roți face mașina ușor de manevrat și sigură. În viraje, diferențialul quattro sport distribuie cuplul necesar către roțile din spate. Și funcția torque-vectoring optimizează tracțiunea, stabilitatea și ținuta dinamică.

Audi drive select pune la dispoziția șoferului opt opțiuni: confort, auto, dinamic, eficient, all-road, off-road și modurile specifice modelor RS, care pot fi configurate individual, respectiv RS1 și RS2. Acestea vor fi activate direct de pe volan prin acționarea butonului RS-MODE.

Pachetul dynamic plus, cel care limitează electronic viteza la 305 km/h, are șasiu setat pentru sportivitate maximă, sistem electromecanic activ de stabilizare anti-ruliu, diferențial sport quattro și sistem de frânare ceramic RS.

Elemente de design Audi RS Q8

Elementele specifice gamei RS lățesc caroseria lui Audi RS Q8 cu 10 mm în față și 5 mm în spate. Jantele de 23 inch subliniază caracterul marcant al modelului, iar pragurile continue RS finisate în nuanța Manhattan Gray, conferă caroseriei o alură atletică. Eleronul RS de la nivelul plafonului încheie spectaculos linia superioară a mașinii. În spate se remarcă difuzorul cu design special. Modelul este disponibil în nouă culori la exterior.

Clienții pot alege și două configurații diferite de faruri LED. Farurile RS Matrix LED închise la culoare se remarcă prin semnătura luminoasă tridimensională a luminilor de zi cu caracter digital, similar blocurilor optice spate cu LED. Farurile RS Matrix LED și blocurile optice spate includ lumini de semnalizare dinamice cu o animație RS când mașina este descuiată sau încuiată.

V-ar putea interesa și:

Scaunele sport sunt acoperite cu piele Nappa Black Pearl/Alcantara și au sigla RS. O versiune mai luxoasă este reprezentată de scaunele RS sport tapițate cu piele Valcona, model de fagure și siglă RS embosată.

În versiunea standard scaunele sunt negre, dar pot fi comandate și în nuanța Cognac sau Granit Gray. Pachetele RS de design includ cusături contrastante roșii sau gri pe protecțiile pentru genunchi, inelul volanului, covorașe, levierul selectorului și marginile centurilor de siguranță.

Pe volanul multifuncțional se remarcă emblema RS, acesta fiind îmbrăcat în piele perforată și având padele pentru schimbarea treptelor. În spate modelul are o banchetă glisantă cu trei locuri. Când se rabatează spătarele acesteia, portbagajul ajunge la o capacitate de 1.755 de litri.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn