Într-un test comparativ realizat de jurnaliștii de la Carwow, șase SUV-uri electrice au fost supuse unui evaluare amănunțită în condiții reale de conducere, pentru a stabili care dintre acestea oferă cea mai mare autonomie cu o singură încărcare.
Într-un studiu comparativ desfășurat în Marea Britanie, mai multe modele de SUV-uri electrice, printre care Tesla Model Y, Audi Q4 e-tron, Kia EV6, Polestar 4, Ford Explorer și Porsche Macan, au fost supuse unui test de autonomie până la epuizarea bateriei.
Scopul principal al acestui experiment a fost de a verifica în ce măsură autonomia reală a acestor SUV-uri electrice se aliniază cu valorile declarate de producători.
Valorile de autonomie declarate de producători sunt obținute în condiții de laborator, într-un mediu controlat, și reprezintă o valoare optimistă.
În realitate, condițiile de conducere sunt variate și influențate de o multitudine de factori, ceea ce face ca autonomia reală să fie mai mică decât cea declarată.
VIDEO: Test de autonomie cu Tesla Model Y, Audi Q4, Kia EV6, Polestar 4, Ford Explorer, Porsche Macan
Polestar 4 echipat cu o baterie cu o capacitate netă de 94 kWh oferă o autonomie de 598 de kilometri în ciclul WLTP. În condițiile testului rutier efectuat, vehiculul a atins o autonomie reală de 536 de kilometri.
Cu o baterie de 95 kWh, Porsche Macan se laudă cu o autonomie WLTP de 621 km. Însă, cum arată lucrurile în lumea reală? În testul pe șosea, a reușit să parcurgă 512 km cu o singură încărcare.
Tesla Model Y are o baterie de 75 kWh, care îi permite o autonomie de 600 de kilometri în condiții ideale. Însă, în timpul testului, autonomia a fost de aproximativ 473 de kilometri.
Deși Ford declară o autonomie WLTP de 601 kilometri pentru Explorer cu bateria de 82 kWh, în condiții reale de condus, autonomia a fost de 468 de kilometri. Această diferență este tipică pentru toate vehiculele electrice și se datorează factorilor precum stilul de condus, temperatura exterioară și topografia traseului.
Kia EV6 este echipată cu o baterie cu o capacitate netă de 80 kWh, oferind o autonomie declarată de 558 de kilometri în ciclul WLTP. În condițiile testului rutier efectuat, vehiculul a atins o autonomie reală de 450 de kilometri.
Audi Q4 e-tron are o capacitate netă a bateriei de 77 kWh și o autonomie pretinsă de 540 de km WLTP. În testul Marea Britanie, SUV-ul electric a parcurs 431 de km.
TOP 10 cele mai ieftine SUV-uri electrice
Autonomia unei mașini electrice este influențata de o multitudine de factori
Deși producătorii declară valori clare pentru autonomie (de obicei în ciclul WLTP), realitatea de pe șosea poate varia semnificativ.
- Atât temperaturile foarte scăzute, cât și cele foarte ridicate pot afecta performanța bateriei și, implicit, autonomia. În condiții extreme, sistemul de climatizare va consuma energie suplimentară pentru a menține o temperatură optimă în interiorul mașinii.
- Urcarea pantelor, deplasarea în zone montane sau în trafic aglomerat consumă mai multă energie.
- Activarea încălzirii, a aerului condiționat, a scaunelor încălzite sau a altor sisteme auxiliare va crește consumul de energie și va reduce autonomia.