Cu cât se scumpesc mașinile electrice fabricate în China: Dacia Spring, Tesla Model 3

Autor: EVmarket Romania
autonom masini electrice emag black friday rabla plus 2024, masini electrice Germania, China

Uniunea Europeană a decis să majoreze, pe 4 iulie 2024, taxele de import pentru mașinile electrice fabricate în China, de la 10% în prezent. Taxele vor crește cu încă 17,4% (BYD, Denza), 20% (Geely, Zeekr, LYNK & CO, Volvo), 21% (Chery, Great Wall, NIO, Xpeng, Dongfeng) până la 38,1% (SAIC, MG, Maxus), în funcție de producător. Dacă chinezii nu ajung la un acord cu europenii, aceste taxe vor intra în vigoare pe 4 noiembrie 2024, iar mașinile vor deveni mai scumpe.

Comisia Europeană justifică această decizie prin concluziile provizorii ale unei anchete care indică faptul că producătorii chinezi de vehicule electrice beneficiază de subvenții neloiale, oferindu-le un avantaj competitiv nejustificat pe piața europeană.

Chinezii vor începe producția de mașini electrice și termice în Europa, în 2025, în mai multe țări. Prin urmare, vor evita aceste taxe vamale.

Peste 60% din mașinile electrice din România provin din China: Dacia Spring, Tesla Model 3, MG4, Volvo EX30, etc.

Dacia Spring va avea taxe vamale suplimentare de 21%, fiind produsă într-o uzină deținută de Dongfeng Motor. Astfel, prețul unui Spring ar putea crește cu 21% anul acesta.

Tesla Model 3 pentru piața europeană este fabricat la Tesla Gigafactory din Shanghai, China. Prin urmare și acest model va fi taxat suplimentar, însă este o discuție individuală între americani și europeni. Tesla ar putea obține o creștere de taxe mai mică de 17,4%.

Producția lui Volvo EX30 are loc în Zhangjiakou, China, la o fabrică deținută de Geely, compania-mamă a Volvo. Pentru mașinile electrice fabricate în uzine deținute de Geely taxele vor crește cu 20%. Însă, Volvo va muta producția de mașini electrice destinate pieței europene din China în Belgia pentru a evita taxele vamale.

MG4 Electric și MG ZS EV sunt fabricate în China în uzinele SAIC, prin urmare taxele ar putea crește cu 38,1%.

Una din cinci mașini electrice vândute în Europa provine din China

Una din cinci mașini electrice (BEV) înmatriculate în Europa provine din China, potrivit datelor JATO Dynamics de pe 28 de piețe europene. Acest lucru se datorează în mare parte prețurilor competitive ale vehiculelor electrice chinezești, precum și gamei tot mai mari de modele disponibile.

În anul 2023, din aproximativ 300.000 de vehicule electrice vândute în Uniunea Europeană, 19,5% au fost fabricate în China.

Mașinile fabricate în China stimulează piața de mașini noi europeană

Mașinile chinezești, vândute în Europa, se împart în două categorii:

  • 16% mașini ale brandurilor chineze,
  • 84% mașini ale brandurilor europene si americane.

Aproximativ 84% din volumele de mașini fabricate în China au fost înregistrate de mărci europene și americane (Tesla – 20%, Volvo, Dacia – 20% și MG – 40%).

Creșterea popularității mașinilor electrice chinezești are un impact semnificativ asupra industriei auto europene. Producătorii europeni sunt nevoiți să se adapteze la noile realități ale pieței, oferind modele electrice mai competitive din punct de vedere al prețului și al autonomiei.

Turcia impune taxe de import de 40% pentru mașinile farbicate în China (electrice, hibride, termice)

Turcia a introdus taxe de import de minim 7.000 de dolari / 40% pentru toate mașinile produse și importate din China (electrice, hibride, termice). În anul 2023, au fost supra taxate doar mașinile electrice.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn