Primul MINI Electric de competiţie este pregătit în România

Autor: Cosmin Lixandru
Vitesco Technologies MINI Electric Racing

Primul MINI Electric de competiţie din istoria mărcii britanice este pregătit în România – Vitesco Technologies MINI Electric Racing. Proiectul foloseşte platforma deosebit de dinamică a primului model electric vândut de marca britanică – MINI Cooper SE.

Vitesco Technologies, o companie de tehnologie care include soluții de electrificare de 48 de volți, unități electrice și electronice de putere pentru vehicule hibride și full electrice, va pregăti automobilul pentru solicitările dinamice în diverse competiţii.

MINI Cooper SE: specificații, prețuri, autonomie

Automobile Bavaria, cea mai mare reţea de dealeri BMW şi MINI din sud-estul Europei, va oferi asistenţa tehnică şi logistică pentru proiect.

„MINI Cooper SE este un model deosebit de dinamic şi o bază excelentă pentru un automobil de competiţie. Avem tradiţia sportivităţii probată în competiţii şi de vârful de gamă John Cooper Works. Ne dorim ca MINI Electric Racing să sublinieze că primul nostru automobil electric de serie este un MINI adevărat, adică un model foarte dinamic. Suntem foarte încântaţi să marcăm această premieră absolută pentru marca britanică din România”, explică Dr. Josef Reiter, director general BMW Group România.

Vitesco Technologies MINI Electric Racing va fi pregătit pentru a participa la mai multe competiţii în România, inclusiv Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, Campionatul Naţional de Super Rally şi ROTAC.

Pilotul principal al proiectului este Dominic Marcu, cu o experienţă de 4 ani în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

Federaţia Română de Automobilism Sportiv a arătat deschidere pentru a susţine participarea automobilelor electrice la startul competiţiilor naţionale, unde au fost deja stabilite mai multe premiere importante.

Următoarele etape în pregătirea MINI Electric Racing sunt pregătirile de siguranţă: roll-cage, scaune sport, centuri cu prindere în 5 puncte etc., urmând ca pe parcursul anului să aibă loc îmbunătăţiri constante de dinamică şi performanţe ale sistemului de rulare electric. Primul obiectiv competiţional este o participare oficială în Campionatul Naţional de Super Rally, la etapa din 11-12 septembrie de la Mangalia.

V-ar putea interesa și:

Noul MINI Cooper SE, produs la uzina din Oxford, Marea Britanie, a debutat pe piaţă în luna martie a acestui an. Modelul are o baterie cu o capacitate netă de 28,9 kWh şi asigură o autonomie de 235-270 km WLTP. Motorul electric oferă 184 CP şi 270 Nm, asigurând o acceleraţie 0-100 km/h în numai 7,3 secunde.

Modelul cu propulsie pur electrică are 1.365 de kilograme, fiind mai greu cu doar 145 de kilograme faţă de MINI Cooper S (3 uşi) cu transmisie Steptronic.

Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puţin 30 de milimetri faţă de MINI Cooper S, distribuţia optimă a maselor ajută noul MINI Cooper SE să obţină un nivel de dinamică în viraje.

Performanţele dinamice sunt susţinute şi de noul sistem ABR pentru controlul patinării roţilor faţă, care debutează astfel la marca MINI. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calităţi superioare de condus în orice condiţii de drum.

Pentru răspuns de până la 3 ori mai rapid faţă de unul convenţional, o unitate de control dedicată, amplasată în zona punţii faţă, este dedicată funcţiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracţiunea la demaraj şi stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât şi la accelerare la ieşirea din virajele strânse.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter și LinkedIn