MINI Vision Urbanaut, un nou concept electric

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
MINI Vision Urbanaut

MINI a prezentat conceptul electric MINI Vision Urbanaut, proiectat din interior spre exterior. Designerii au creat experiența interioară spațioasă înainte de a dezvolta exteriorul, folosind planuri de podea, piese de mobilier plus modele din lemn pentru a oferi un indiciu al dimensiunii.

Pe parcursul proiectului, realitatea augmentată a fost folosită pentru a crea un model digital, care apoi a fost optimizat sistematic. Neobișnuit de înalt pentru un MINI, dar cu o lungime de doar 4,46 m, MINI Vision Urbanaut oferă un spațiu interior care poate fi utilizat în multe moduri diferite și oferă o ușurință cu totul nouă de mișcare în interiorul automobilului.

„Dintotdeauna marca MINI a reprezentat «Utilizarea inteligentă a spațiului». La MINI Vision Urbanaut extindem spațiul personal mult în spaţiul public, creând experiențe complet noi și îmbunătățite”, explică Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design.

Fiind conceput încă de la început ca un automobil cu propulsie electrică și funcții de condus autonom, MINI Vision Urbanaut a oferit proiectanților un nivel mai mare de libertate atunci când au creat exteriorul și interiorul.

Un spațiu, o multitudine de posibilități pentru MINI Vision Urbanaut

Interiorul MINI Vision Urbanaut oferă mediul ideal în care poți călători, dar este și obiectivul călătoriei. Ajuns la destinația aleasă, în doar câțiva pași simpli se poate transforma într-o cameră de zi. Ocupanții intră în habitaclu printr-o ușă glisantă mare de pe lateralul mașinii. Mecanismul de glisare și pivotare de ultimă oră este designul ideal pentru condițiile de condus urban în care spațiul este nivel premium. Nu există alte uși pe partea conducătorului sau pe partea pasagerului din față.

Un aspect extrem de flexibil cu patru locuri oferă baza pentru interiorul luminos. Cele două scaune din față sunt proiectate să se rotească, în timp ce spătarele cu suprafața generoasă ale scaunelor spate pot fi pliate manual (scaunul spate stânga) și rotite (scaunul spate dreapta). Când automobilul staționează, tabloul de bord coboară, iar zona conducătorului devine un colț confortabil de relaxare – „Daybed”. În plus, parbrizul poate fi deschis în sus când se staționează pentru a crea un fel de Street Balcony. Acest lucru îmbunătățește interacțiunea cu împrejurimile mașinii și creează o experiență de spațiu și mai generos.

Spaţiul mai întunecate ale secțiunii spate a habitaclului oferă un spațiu mai liniștit – „Cosy Corner”. Această zonă invită pasagerii să se bucure de momente personale. Un element „Loop” acoperit cu material textil se extinde peste banchetă și are opțiunea de iluminare LED în fundal.

Între Cosy Corner și zona conducătorului se află secțiunea centrală, deschisă și aerisită, a mașinii, care oferă acces rapid la toate locurile. Cu ușa deschisă, este chiar posibil să stai pe podea. Pe partea laterală a mașinii, vizavi de ușa de intrare, o mică masă integrată cu o plantă adaugă un plus de finisaj decorațiunilor interioare. Masa reprezintă noul punct central al mașinii – locul în care pasagerii se întâlnesc și relaționează.

Designul interacțiunii și a interfeței cu utilizatorul

Soluțiile de interfață cu utilizatorul, intuitive și discrete, permit eliminarea comenzilor convenționale, cum ar fi comutatoarele sau butoanele. Acest lucru creează o experiență spațială minimalistă și confortabilă, menținând în același timp conectivitate completă. Principiul de a face lucrurile cât mai simple de utilizat („interacțiune naturală”) este evidențiat de experiența „analogică”, tactilă, haptică a inițierii unei funcții, de exemplu funcţiile tactile integrate în elementul Loop de deasupra banchetei. Instrumentul circular este poziționat acum în mijlocul mașinii – noul centru al acțiunii – și aduce informații în locul în care oamenii se întâlnesc.

Pe circuit cu un MINI electric modificat în România

MINI Token este elementul central al universurilor de experiență ale MINI Vision Urbanaut. Are aproximativ aceeași dimensiune ca o piatră decorativă și activează cele trei momente MINI preconfigurate – Chill, Wanderlust și Vibe – atunci când sunt plasate în fantele special concepute în masă, în centrul mașinii. Sunt concepute și alte momente MINI, cum ar fi „My MINI moment”. Aici, MINI Token poate fi programat pentru a oferi un alt tip de experiență personalizată, în care utilizatorul își poate configura propriul scenariu preferat care combină lumină ambientală, muzică, aromele ambientale etc. și ulterior îl poate apela direct.

Designul monovolum purist al MINI Vision Urbanaut dă un nou sens abordării „Utilizarea creativă a spațiului”. Suprafața netedă, fluidă creează o stare de bază modernă. La stilul MINI caracteristic, roțile sunt poziționate în colțurile exterioare ale caroseriei, cu console scurte care completează un aspect compact și agil.

O nouă față MINI

Partea frontală a MINI Vision Urbanaut reprezintă o evoluție clară a două simboluri de design MINI tradiționale – farurile și grila radiatorului. Amplasate sub o structură din aluminiu șlefuit cu deschideri cu fante, farurile sunt vizibile numai la pornire. Datorită designului lor matrix dinamic multicolor, acestea pot afișa diferite elemente grafice multicolore, ceea ce creează o nouă formă de comunicare între automobil și lumea exterioară pentru a se potrivi fiecărui moment.

Luminile de pe MINI Vision Urbanaut completează „grila” frontală cu aspectul atractiv distinct pentru fiecare MINI. Grila închisă are acum o formă octogonală, reprezentând o evoluție a formei hexagonale tradiționale. Întrucât MINI Vision Urbanaut nu are un motor termic care necesită aer de răcire, grila își asumă o nouă funcție: acum reprezintă un panou de informații pentru condusul autonom.

Ca și în cazul farurilor, stopurile matrix dinamice multicolore din spatele capacelor din aluminiu șlefuit oferă o estetică fresh și prezintă un aspect diferit în diferitele moduri de condus și în momentele MINI.

Soluţii second-life pentru bateriile BMW şi MINI

Forma clară a exteriorului asigură culorile, materialele și detaliile mașinii pentru scena perfectă. Nuanța mată de exterior Zero Gravity trece de la un verde metalizat către albastru şi un gri subtil.

Punctul de atracție vizuală al MINI Vision Urbanaut, când este privit din lateral, sunt roțile finisate în culoarea Ocean Wave, un albastru turcoaz.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare