Cum să încarci mașina electrică acasă

Autor: EVmarket Romania
statie electrica V2C, incarcare panouri fotovoltaice, mașina electrică acasă

Pentru a încărca o mașină electrică acasă, ideal ar fi să parcați mașina în curte și să aveți o stație Wallbox de până la 7,4 kW. Nu are rost să cumpărați una mai puternică, de 11kW sau 22kW, întrucât sunt rare situațiile în care aveți sau puteți trece de la un branșament monofozat la unul trifazat.

Este bine să încărcați mașina electrică acasă pentru că încărcările lente peste noapte sunt mai bune pentru baterie, iar curentul costă mai puțin decât în oraș. În plus, nu mai pierdeți timpul pe drum până la stații și nici nu vă enervați că ați găsit stația ocupată sau defectă.

Cum să încarci mașina electrică acasă

Există câteva opțiuni atunci când se încarcă o mașină electrică acasă. Majoritatea șoferilor folosesc o stație de încărcare instalată la domiciliu, dar unii își conectează mașina direct la o priză clasică care are împământare. Toate mașinile electrice vin cu un încărcător lent portabil.

Monofazic

  • 1.2-2.3 kW – priza domestică
  • 3.7 kW – priza dedicată pentru mașini electrice sau cea mai mică stație de încărcare disponibilă
  • 7.4 kW – stație de încărcare de putere maximă pentru curentul monofazic

Trifazic

  • 11 kW – cea mai mică stație de încărcare disponibilă pentru trifazic (echivalentul a 3.7 monofazic)
  • 22 kW – stație de încărcare de putere maximă pentru curent trifazic (echivalentul a 7.4 monofazic)

În timp ce încărcarea la o priză normală pare cea mai simplă, este un proces lent, mașina electrică se încarcă la o rată maximă de 3 kW. Asta înseamnă că o mașină electrică cu o baterie medie de 64 kWh, cum ar fi Kia Niro EV, poate sta la încărcat 24 de ore pentru a fi încărcată complet.

Pentru majoritatea, o unitate wallbox va fi o alegere mult mai bună, având viteze de încărcare aproape de două ori mai mari decât o priză normală.

Ce este un încărcător wallbox?

Un încărcător wallbox este o stație electrică care este conectată direct la alimentarea cu energie electrică casnică. Puteți cumpăra stații de încărcare „inteligente”, cu WiFi, pe care le puteți programa de la distanță pentru a încărca doar în anumite momente.

Alte încărcătoare pot fi conectate la panouri solare, ajutând la reducerea facturilor și a amprentei de carbon. Majoritatea unităților wallbox bune pentru a fi instalate acasă sunt de 7,4 kW. Puteți limita puterea atât din aplicația mașinii, cât și din stație, pentru a încărca la viteze mai mici, de 3,7 kW, de exemplu.

Cât costă instalarea unei stații acasă pentru o mașină electrică

Prețurile pentru stațiile electrice depind de viteza de încărcare, țara de proveniență (cele din China sunt mai ieftine, dar pot să se strice mai repede), caracteristicile „inteligente” pe care le oferă: ecran, compatibile cu panouri solare, WiFi, 4G.

De obicei, o stație electrică bună, fabricată în Europa, costă în jur de 3.000 – 4.000 de lei și include montajul.

În general, costul montajului este inclus în preț, dar poate exista o taxă suplimentară dacă trebuie făcute modificări semnificative la cablajul casnic.

Cum pot verifica dacă am o conexiune trifazată

Cel mai bun mod de a verifica dacă proprietatea dvs. are o sursă electrică trifazată este să rugați un electrician să verifice.  Însă, vă puteți uita la panoul de siguranțe. Dacă aveți un branșament trifazat veți avea 3 siguranțe mari, de obicei de 100 A (amperi).

Cum instalezi un punct de încărcare acasă

Instalarea stației de încărcare este efectuată de o echipă de consultanți și tehnicieni specializați, care te vor ghida prin proces, de la alegerea stației de încărcare electrică a mașinii acasă, cea mai potrivită pentru nevoile tale, până la instalarea acesteia. În multe cazuri este furnizată, de asemenea, asistența tehnică pentru stația de încărcare.

Dacă cumpărați unitatea pe cont propriu, vă puteți alege propriul electrician, dar acesta va trebui să fie autorizat, că să nu pierdeți garanția stației.

Cel mai bine este să cumpărați stația din România și să fie instalată de compania care o vinde.

Cât durează încărcarea unei mașini electrice acasă

Timpul de încărcare este dat de cât de mare este bateria. O baterie de 40 kWh, un Nissan Leaf, se va încărca în 12 ore la o putere de 3 kW.

Ce este tehnologia de încărcare Plug&Charge

Cât costă încărcarea unei mașini electrice acasă

Pentru a afla cât costă „un plin” la o mașină electrică acasă, înmulțiți capacitatea netă a bateriei cu prețul pe care îl aveți pentru un kWh pe factura de energie.

Spre exemplu, o Tesla Model 3 care are o baterie cu o capacitate netă de 57 kWh, se poate încărca acasă la un cost de 57 de lei, dacă la furnizorul de energie aveți un tarif de 1 leu/kWh. Astfel, puteți parcurge circa 400 de km cu o Tesla Model 3 la costul menționat mai sus.