Pentru a afla modificările pe care primul MINI Electric de competiție din lume, MIMI EVO, le-a primit în ultimul timp am făcut o vizită, în septembrie 2022, la garajul Engage Engineering din Brașov. Aici este atelierul care transformă mașini de serie, chiar și electrice, în mașini de curse.
Drumul de la București până la Brașov a părut mai scurt ca de obicei pentru că l-am parcurs la volanul noului MINI John Cooper Works Countryman, iar la întoarcere la volanul noului MINI John Cooper Works Clubman. Acestea sunt cele mai puternice modele MINI construite vreodată, au un motor de 2 litri benzină 306 CP și tracțiune integrală. Pot accelera de la 0 la 100 de km în 5 secunde. Sunt mașini de serie, care oferă senzații de mașini de curse.
La Brașov, l-am întâlnit pe Horia Platona, inginer de aviație, pasionat de motorsport, care a deschis atelierul Engage Engineering la început de an. Are atelierul aproape plin. Trei mașini sunt în lucru, iar cea de-a patra, MINI-ul electric, pentru care ne-am deplasat la Brașov, primește modificări după modificări și devine din ce în ce mai rapid.
Mașini de curse la Engage Engineering
Prima mașină care ne-a atras atenția în atelier arată ca un buggy imens, dar este de fapt o Dacia Duster în curs de pregătire pentru raliul Dakar. Va fi Duster doar ca imagine, pentru că are câteva elemente de design, în rest este o mașină realizată din componente de la diverși producători.
Un proiect foarte interesant este și o Dacia Sandero electrică pregătită pentru curse. Nu am primit prea multe informații despre aceasta întrucât este un proiect realizat împreună cu alți parteneri care nu erau prezenți.
După o scurtă prezentare, discuția a revenit la MIMI EVO, care pe zi ce trece este mai ușor și mai rapid. Această mașină electrică nu este una de serie, ci este una preserie (o mașină de teste care urma să fie casată), care a fost obținută, de echipa din România, de la Munchen, pentru a o transforma într-o mașină de curse. Așadar, MINI EVO este un proiect individual.
Prin ce transformări a trecut MIMI EVO
Cele mai importante transformări includ un proces amplu de reducere a masei cu aproximativ 200 de kg, un nou sistem de frânare cu discuri MINI John Cooper Works Brembo şi o frână de mână hidraulică, rigidizarea caroseriei şi a suspensiilor, monitorizarea sistemului de propulsie şi a bateriilor, anularea sistemelor de siguranţă activă ale automobilului de stradă (ABS, DSC), reconstrucția mai multor module electronice şi un sistem de răcire cu gheață carbonică.
La atelierul Engage Engineering din Brașov mașina a primit alte modificări: capota a fost găurită pe zona din interior pentru a fi mai ușoară cu aproximativ 3,5 kg, a fost scos sistemul de frânare regenerativă, a fost modificată geometria roților, au fost montate uși din fibră. Acum, inginerii lucrează la un sistem de sunet pentru ca publicul să audă când se apropie mașina la cursele de coastă. Până în prezent, mașina a folosit un sistem de alarmă.
MIMI EVO are numărul de concurs: #128.
În România, sunt 3 MINI-uri electrice care merg la competiții, potrivit lui Alexandru Seremet, pasionat de motorsport, care face parte din echipa BMW Group România.
Alexandru ne spune că o mașină electrică are un răspuns bun la accelerație pentru că invertorul reglează transmiterea energiei de la baterie la motor astfel încât să dozeze cuplul. Răspunsul instantaneu al unei mașinii electrice este pentru că motorul este permanent conectat la roți întrucât mașinile electrice nu au ambreiaj sau volantă.
Inginerii de la atelierul Engage Engineering din Brașov au dezvoltat, împreună cu Drexler, care face diferențiale pt Formula 1, primul diferențial cu alunecare limitată (LSD, Limited Slip Differential) pentru MINI Cooper și BMW i3.
Performanțe MIMI EVO
Noile modificări primite de MINI-ul electric îl ajută să atingă 100 de km/h în aproximativ 5 secunde și o viteză de 200 de km/h, cu toate că puterea motorului a rămas la 184 CP. Mașina electrică de curse va fi și mai rapidă, dacă inginerii vor reuși să elimine limitele făcute de fabrică.
După testele făcute pe MIMI EVO, inginerii din Brașov spun că în doar 30 de zile ei ar putea transforma un MINI electric de serie într-unul de curse. Costul este estimat la 20.000 de euro.
Modelul de bază: MINI Cooper S E
Motor electric sincron
Putere maximă: 135 kW- 184 CP
Cuplu maxim: 270 Nm de la 0 rpm
Putere maximă la recuperare: 50 kW
Baterie: Capacitate netă 32.6 kWh, 12 module în T integrate în podea, producător celue CATL
Fotograf: Adi Cobzaşu, Mechanism Media