Ce mașini electrice are Ion Țiriac

Autor: Cristian Gubandru
Ion Tiriac

Ion Țiriac are o colecție de peste 400 de mașini rare impecabile, produse începând cu anul 1899, pe care le expune prin rotație în galeria Țiriac Collection. Și-ar dori să adauge în colecție și unele dintre primele mașini electrice fabricate în urmă cu peste 100 de ani, dar sunt imposibil de găsit.

AUDIO: Ce spune Ion Țiriac despre mașinile electrice

 

„Este aproape imposibil să găsești primele mașini electrice în lume indiferent de preț. (…) Dar uite că am seria 0001 a Skodei, primul SUV electric. Este aici. Mi-a dat primul exemplar. Și asta contează foarte mult. Că e primul. La Porsche mi-a dat numai 009, că 001 era pentru Muzeul Porsche, 002 pentru Porsche.

 

Auzi ce se spune cu electricul, nu? Că este și nu este. Undeva, hidrogen și magnetic trebuie să fie. Dar, toată treaba cu electricul se numește baterie, nimic altceva. Și se spune, în cercul în care mă învârtesc, începând de la Porsche, Peugeot, că o au pe aia de 1000 de km. Dar dacă o pun, mâine ce îți mai pune?”, a declarat Ion Țiriac.

Ce mașini electrice are Ion Țiriac

Două modele de mașini electrice noi i-au atras atenția lui Ion Țiriac: primul SUV electric al Skoda și primul Porsche electric.

Skoda Enyaq iV Founders Edition  – exemplarul 0001

Ion Țiriac deține primul exemplar electric fabricat de Skoda – SUV-ul electric Skoda Enyaq iV. Modelul a fost disponibil inițial într-o versiune specială „Founder’s Edition” limitată la 1895 de unități, iar Ion Tiriac deține seria 0001.

Denumirea Enyaq își are rădăcinile în numele irlandez Enya, ce însemnă ”sursa vieții”. Enya vine de la cuvântul galez Eithne, ce este sinonim cu esență, spirit sau principiu. Litera E sugerează mobilitatea Electrică, iar litera Q este specifică tuturor modelor SUV ale mărcii.

Skoda Enyaq iV Founders Edition este bazată pe versiunea Enyaq 80 și vine în standard cu jante Aquarius de 21 de inch. SUV-ul are un motor electric 204 CP, amplasat pe puntea spate. Modelul are o baterie de 82 kWh (77 kWh capacitate netă) ce oferă o autonomie de până la 510 de kilometri (WLTP). Încărcarea de 125 kW este standard, iar la o priză cu încărcare rapidă, acumulatorul ajunge la 80% din capacitate în 38 de minute.

La interior, ediția limitată Founders Edition are o plăcuță numerotată pe volan, scaune îmbrăcate în piele neagră, plafon negru, pedale din aluminiu și geamuri spate cu tentă fumurie.

Skoda Enyaq iV Founders Edition

Skoda Enyaq iV Founders Edition

Porsche Taycan – exemplarul 009

Porsche Taycan, primul model electric de serie dezvoltat de Porsche, a fost disponibil în versiunile Turbo 680 CP și Turbo S 761 CP. Bateria de 93.4 kWh este capabilă să asigure o autonomie de până la 450 de kilometri.

Istoria Porsche începe cu propulsia electrică. În 1898, Ferdinand Porsche a proiectat Egger-Lohner C.2 Phaeton. Vehiculul era alimentat de un motor electric octogonal având până la 5 CP. Modelul a atins o viteză maximă de 25 km/h.

Peste 170 de automobile și motociclete pot fi admirate în cadrul galeriei Țiriac Collection localizată în Otopeni, strada Calea Bucureștilor 289. Colecția este deschisă pentru public în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00-19:00. Galeria Țiriac Collection a fost deschisă publicului în anul 2013.

Ion Țiriac este în top 2000 miliardari la nivel mondial, cu o avere estimată la peste 1,6 miliarde de dolari în 2022, potrivit Forbes.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare