Până la sfârşitul anului 2022 fiecare dintre fabricile BMW Group din Germania va produce cel puţin un automobil full electric, potrivit lui Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil cu producţia.
Planificarea noilor modele electrice ale BMW Group
De anul viitor, BMW i4 şi BMW iX vor ieşi de pe liniile de producţie din München, respectiv Dingolfing. Variantele full electrice ale noului BMW Seria 7 şi ale viitorului BMW Seria 5 sunt gata şi ele să intre în producţie la Dingolfing.
Uzina din Regensburg va începe şi producţia noului BMW X1 în 2022, care va fi disponibil atât cu un motor termic, cât şi cu sistem de propulsie electric.
Din 2023, uzina BMW Group din Leipzig, care din 2013 a produs emblematicul automobil electric BMW i3, va produce succesorul MINI Countryman, cu motorizare termică, dar şi full electrică.
BMW Group îşi extinde capacitatea de producţie a sistemelor de propulsie electrice. Compania investeşte în echipamente de producţie pentru transmisii electrice cu nivel mare de integrare şi baterii de înaltă tensiune la Centrul de Competenţă pentru Producţia de Sisteme de Propulsie Electrice din Dingolfing. Locaţiile din Leipzig şi Regensburg instalează echipamente pentru producţia de module de baterii şi baterii de înaltă tensiune începând cu 2021. În paralel, compania creşte şi capacitatea de producţie pentru carcasele e-drive la uzina din Steyr.
BMW Group are unul dintre cele mai flexibile sisteme de producţie din industria auto la nivel mondial. „Suntem capabili să producem atât automobile cu motoare cu ardere internă, cât şi cu sistem de propulsie electric pe o singură linie şi să răspundem flexibil la solicitările clienţilor”, a spus Nedeljković.
Construirea unei noi linii de asamblare a automobilelor la uzina din München
În mod sistematic, BMW Group îşi orientează principala fabrică din München spre viitor. Compania va investi aproximativ 400 de milioane de euro într-o nouă linie de asamblare a automobilelor în perioada 2020-2026, proiectată pentru o nouă arhitectură auto orientată către sistemele de propulsie electrice.
„Această arhitectură va fi utilizată de la mijlocul deceniului. Va fi lansată pentru prima dată la viitoarea noastră fabrică din Debrecen (Ungaria), înainte de a fi lansată în mai multe etape în reţeaua noastră globală de producţie. Dezvoltăm continuu uzina din München către mobilitate electrică şi creăm structuri de producţie eficiente şi competitive în acest scop”, a explicat Nedeljković.
Noua secţie de asamblare de la München va fi construită pe locul utilizat în prezent pentru producţia de motoare. Motoarele termice cu patru, şase, opt şi 12 cilindri produse acolo vor fi fabricate în viitor la în locaţiile companiei din Steyr (Austria) şi Hams Hall (Marea Britanie).
SUV-ul electric BMW iX
Producţia de motoare va fi mutată din München în etape până cel târziu în 2024. Angajaţii vor continua să lucreze în diferite zone de producţie la locaţia din München sau în alte locuri din Bavaria. Numai la Centrul de Competenţă pentru Producţia de Sisteme de Propulsie Electrice din Dingolfing compania va creşte numărul de angajaţi de la 1.000, în prezent, la 2.000. Din 2009, peste 50.000 de persoane de la BMW Group au fost deja instruite pentru mobilitate electrică.
Cererea ridicată din partea clienţilor şi lansarea noilor modele au dus la o utilizare ridicată a capacităţii pentru reţeaua de producţie a BMW Group în 2019. Cu 2.564.025 de automobile produse pentru mărcile BMW, MINI şi Rolls-Royce, volumele de producţie au atins un nou maxim istoric. Aceste date au inclus 2.205.841 BMW, 325.729 MINI şi 5.455 Rolls-Royce. Uzinele germane ale companiei au produs aproape un milion de automobile.
Reţeaua de producţie a BMW Group utilizează o gamă de tehnologii digitale inovatoare şi Industry 4.0 (IoT), inclusiv realitate virtuală, inteligenţă artificială şi aplicaţii de imprimare 3D.