Arabia Saudită lansează Ceer, prima sa marcă de vehicule electrice

Autor: Cristian Gubandru
masini electrice panouri solare energie ceer, autonomie

Simplitatea care caracterizează o mașină electrică în comparație cu mașinile clasice va determina aproape fiecare țară de pe glob să își lanseze un brand auto. După ce Turcia a lansat prima sa mașină electrică națională, Togg, acum Arabia Saudită anunță primul sau brand de vehicule electrice, Ceer, dezvoltat împreună cu Foxconn, care produce telefoanele Apple iPhone.

Brandul saudit de mașini electrice Ceer este dezvoltat de un joint venture între Fondul Public de Investiții Saudit (PIF) și compania taiwaneză de tehnologie Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co), care produce telefoane Apple și vehicule electrice pentru Lordstown Motors și Fisker.

Pe de altă parte, fondul arab este cel mai mare acționar (61%) al Lucid Motors, în care a investit 1 miliard de dolari.

Review: Am testat anvelopele de iarnă Bridgestone Blizzak LM005 pentru SUV-uri

Ceer va atrage investiții străine directe de peste 150 de milioane de dolari și va crea până la 30.000 de locuri de muncă directe și indirecte. Brandul auto va contribui direct cu 8 miliarde de dolari la PIB-ul Arabiei Saudite până în 2034.

Compania va licenția tehnologia componentelor de la BMW pentru utilizare în procesul de dezvoltare a vehiculului. Fiecare vehicul va fi proiectat și fabricat în Arabia Saudită.

Mașinile electrice Ceer vor ajunge pe piață în 2025

Ceer intenționează ca primele sale vehicule electrice să fie livrate în 2025. Compania nu a dat detalii despre piețele pe care ar urma să intre mai întâi.

Arabia Saudită a anunțat că vizează exporturi de 150.000 de vehicule electrice în 2026.

V-ar putea interesa și:

Lansarea vine în concordanță cu strategia PIF de a se concentra pe deblocarea capacităților sectoarelor promițătoare la nivel local, care pot contribui la diversificarea economiei, pentru a ajuta la atingerea obiectivelor Vision 2030. În plus, compania va contribui la eforturile Arabiei Saudite în direcția carbonului, reducerea emisiilor și promovarea durabilității pentru a aborda impactul schimbărilor climatice.

Foxconn va dezvolta arhitectura electrică a vehiculelor Ceer, rezultând un portofoliu de produse în domeniile infotainment, conectivitate și tehnologii de conducere autonomă.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare