Italia acceptă fabricile de mașini chinezești, dar vine cu o condiție importantă. Brandul chinez Dongfeng a devenit favoritul guvernului italian pentru a avea o fabrică de mașini în Italia.
Expansiunea producătorilor de automobile chinezi, în special de vehicule electrice, este tot mai mare. BYD în Ungaria și Turcia, Chery în Spania, Leapmotor în Polonia și Dongfeng în Italia. Și vor fi tot mai mulți pentru a evita taxele vamale impuse de UE.
Italia este o poartă importantă către piața europeană, iar o fabrică locală ar permite Dongfeng să servească mai bine clienții din regiune și să evite taxele vamale. Italia are o tradiție în industria auto și o forță de muncă calificată care ar putea fi un avantaj pentru Dongfeng.
În Italia, producția de mașini a scăzut în ultimii ani, de la 1,1 milioane de mașini în 2017 la sub 900.000 de automobile în 2023. Însă, guvernul italian vrea ca producția de mașini să depășească 1,3 milioane de mașini cu ajutorul chinezilor.
Chery și-a propus să facă o fabrică în Italia, însă Dongfeng își dorește mai mult.
Ce condiții impune Italia mărcilor de mașini chinezești
Italia le va permite brandurilor chinezești să își facă fabrici dacă 45% din componentele unei mașini vor fi fabricate în țară. Discuțiile cu Dongfeng sunt foarte avansate.
Guvernul italian se așteaptă ca companiile chineze să facă investiții substanțiale în economie, creând astfel locuri de muncă și stimulând creșterea economică.
Italia poate solicita ca companiile chineze să transfere tehnologii avansate în țară, pentru a stimula inovația și a îmbunătăți competitivitatea industriei locale. Se pot solicita parteneriate cu companii italiene pentru a facilita transferul de cunoștințe și a crea sinergii.
Chinezii de la Dongfeng au intrat pe piața din Spania cu 3 mărci auto
Companiile chineze trebuie să respecte toate normele și reglementările europene în materie de mediu, siguranță și drepturile muncii.
Chinezii vor să vândă în Europa modelele Dongfeng Box, dar și brandurile Voyah și MHero.
Italia, precum și alte țări europene, caută să beneficieze de investițiile străine directe, dar în același timp dorește să protejeze interesele naționale și să asigure o concurență loială.