Geely promite stații de încărcare care oferă 300 de km autonomie în doar 5 minute

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
masini electrice panouri solare energie ceer, autonomie

Compania chineză Geely a prezentat o infrastructură de încărcare capabilă să furnizeze energie mașinilor electrice în doar 5 minute pentru a avea o autonomie de 300 de kilometri.

Geely, proprietarul Volvo și Polestar, a dezvoltat un sistem de încărcare cu o putere maximă de până la 600 kW. Acesta a fost dezvoltat de filiala Geely, Viridi E-mobility Technology (VREMT).

La fel ca Tesla, mai mulți producători chinezi operează propria lor rețea de încărcare rapidă și produc încărcătoare speciale. De exemplu, Xpeng a început să instaleze încărcătoarele S4 de 480 kW.

Compania spune că noua tehnologie va putea oferi cu 20% mai rapid energia necesară mașinilor electrice și cu 30% mai multă autonomie decât cele mai bune încărcătoare existente pe piață. Este un pas înainte foarte important într-un sector foarte competitiv.

Potrivit estimărilor inițiale, aceste baterii vor putea suporta rate de încărcare de până la 4C, astfel încât vehiculele echipate cu acestea ar trebui să poată trece de la 10 la 80% în doar 10 minute.

O mașină electrică chinezească este compatibilă cu încărcătoare de 600 kW

În prezent, singurul model electric care va putea profita din plin de acest sistem nou de încărcare mașini electrice va fi noul Zeekr 001, care va ajunge în Europa în 2023 și care va fi compatibil cu încărcătoare de 600 kW datorită bateriei CATL Qilin. Este o celulă cu capacități foarte avansate care va începe producția în masă anul viitor.

Potrivit lui Geely, puterea impresionantă pe care o va genera această tehnologie a fost atinsă datorită utilizării unui sistem puternic de răcire cu lichid.

V-ar putea interesa și:

Grupul chinez Geely a inceput producția de serie a automobilului electric Zeekr 001 la finalul anului trecut. Acesta este primul model electric al mărcii premium Zeekr. Modele Zeekr vor avea la bază arhitectura modulară SEA (Sustainable Experience Architecture). Platforma va fi folosită și pentru viitoare modele Volvo, Polestar sau Lynk&Co.

Zeekr 001 este un automobil electric care vrea să concureze cu modele Tesla. Modelul are două motoare electrice, care împreună oferă 543 CP și 768 Nm. Modelul electric chinezesc accelerează de la zero la 100 km/h în 3.8 secunde.

Autonomie Zeekr 001

Bateria cu o capacitate de 100 kWh oferă o autonomie de până la 700 km (conform standardului NEDC). Automobilul electric chinezesc se încarcă de la 10% la 80% în 30 de minute.

V-ar putea interesa și:

În lungime, Zeekr 001 măsoară 4.950 mm și are un ampatament de 2.999 mm. Garda la sol poate varia între 150 şi 220 mm, în funcţie de regimul selectat pentru suspensia pneumatică.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare