Peste jumătate dintre români (55%) consideră necesare măsuri ferme pentru a reduce poluarea. Aceștia sunt de acord cu obiectivele Uniunii Europene de a abandona treptat combustibilii fosili, inclusiv gazele naturale, și de a promova electricitatea în toate sectoarele: transporturi, clădiri, industrie și consum casnic. Studiul a fost realizat în perioada august-septembrie 2024, pentru platforma despre-energie.ro.
Un procent semnificativ de 43% dintre români au declarat că nu dispun de suficiente informații pentru a-și forma o opinie clară cu privire la tranziția energetică. Aceștia consideră esențială o campanie de informare publică care să explice obiectivele și măsurile concrete ale tranziției de la combustibilii fosili la electricitate.
Sondajul arată că românii au o percepție pozitivă asupra creșterii numărului de prosumatori și a capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. 66% dintre respondenți consideră că acest trend contribuie la protejarea mediului, iar 24% se așteaptă ca pe termen lung să se înregistreze o scădere a prețurilor la energie, ca efect al dezvoltării regenerabilelor.
Opiniile românilor cu privire la eliminarea treptată a centralelor de apartament pe gaz sunt împărțite. 45% dintre respondenți se opun acestei măsuri, argumentând că România dispune de rezerve semnificative de gaze naturale și că aceste centrale reprezintă principala sursă de încălzire în țară. În schimb, 36% susțin această decizie, invocând impactul negativ al centralelor pe gaz asupra mediului și epuizarea treptată a resurselor de gaze naturale.
Doar 18% dintre respondenți se consideră bine informați în ceea ce privește evoluțiile și deciziile din sectorul energetic din ultimii ani. Majoritatea (55%) spun că sunt “oarecum” informați, iar 28% declară că se simt puțin ori deloc informați.
TOP 20 cele mai ieftine mașini electrice
În ceea ce privește sursele de informare despre domeniul energiei, presa reprezintă principala sursă pentru 2/3 dintre români, urmată de website-urile furnizorilor de energie și gaze naturale (13%), portalurile online de specialitate dedicate sectorului energetic (11%) și website-urile oficiale ale autorităților din domeniu (10%).
Autoritățile ar trebui să aibă rolul principal în informarea consumatorilor de gaze naturale și electricitate în ceea ce privește piața de energie, consideră 39% dintre respondenți, în vreme ce 15% spun că acesta revine companiilor din sector, 3% susțin că este un rol al presei, iar 40% sunt de părere că este datoria comună a tuturor acestor actori.