Viteza maximă de circulație pe drumuri expres este 120 km/h

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
drumul expres braila galati Balș - Slatina infrastructura drumuri expres

În România, limita maximă de circulație pe drumuri expres este de 120 km/h. Această limită este valabilă pentru vehiculele din categoriile B și A. Pentru vehiculele din categoriile C, D și D1, limita maximă de circulație este de 100 km/h.

Primii kilometri de drum expres din România sunt un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă varianta de ocolire a orașului Balș.

Limita de viteză pe drumurile expres a fost mărită de la 100 la 120 km/h în 2023, prin modificarea Codului Rutier. Măsura a fost luată pentru a crește viteza de circulație și a reduce timpul de tranzit pe aceste drumuri. Cu toate acestea, este important de reținut că viteza trebuie adaptată întotdeauna la condițiile de trafic și meteo.

Care sunt diferențele între autostrăzi și drumuri expres

Diferențele de construcție dintre un drum expres și o autostradă sunt minore, iar viteza de proiectare a unui DX este chiar 120 km/h. Ambele au 4 benzi de circulație, sensuri separate fizic cu parapete, garduri de protecție și noduri denivelate.

Autostrăzile sunt drumuri publice cu două sau mai multe benzi de circulație pe sens, separate printr-un spațiu de demarcare continuu.

Autostrăzile au, de asemenea, benzi de urgență, care pot fi folosite de vehicule în caz de urgență sau pentru a opri în siguranță. Autostrăzile sunt concepute pentru a permite circulația rutieră la viteze de până la 130 km/h.

V-ar putea interesa și:

Drumurile expres sunt drumuri publice cu două sau mai multe benzi de circulație pe sens, separate printr-un spațiu de demarcare discontinu. Drumurile expres nu au benzi de urgență. Drumurile expres sunt concepute pentru a permite circulația rutieră la viteze de până la 120 km/h.

V-ar putea interesa și:

În general, autostrăzile oferă un nivel de siguranță mai mare decât drumurile expres, deoarece au benzi de urgență care pot fi folosite în caz de urgență. De asemenea, autostrăzile sunt mai eficiente din punct de vedere al traficului, deoarece nu au intersecții. Cu toate acestea, drumurile expres sunt mai ieftine de construit decât autostrăzile.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare