Transalpina și Transfăgărășan, închise din cauza condițiilor meteo

Circulația pe Transalpina și Transfăgărășan se va închide

Autor: Dan Vache
277 afișări
transfagarasan dn7c

Circulația pe anumite sectoare ale drumurilor montane DN7C (Transfăgărășan) și DN67C (Transalpina) se va închide începând cu 17 noiembrie din cauza condițiilor meteo, spune CNAIR.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spune: Având în vedere ultimele prognoze meteorologice și pentru siguranța participanților la trafic s-a luat decizia ca începând de joi, 17.11.2022, ora 07:00, circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum:

banner Petrom
  • DN 67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800)
  • DN 7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km 104+000 – 130+800).

CNAIR a reușit în acest an, printr-un efort susținut și cu ajutorul condițiilor meteo favorabile, să mențină circulația deschisă pe aceste rute montane o perioadă de timp mai lungă decât de obicei, însă prioritatea principală este integritatea și viața celor care merg pe drum.

„Recomandăm conducătorilor auto care tranzitează în această perioadă rute montane să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenție și să respecte semnalizările și atenționările oficiale,” mai spun reprezentanții companiei.

În fiecare an, Transalpina se închide pe 15 octombrie, însă în funcție de condițiile meteo această dată poate fi prelungită.

Transalpina – DN 67C

Transalpina

Lungime totală: 148 km – între DN 67 (Bengesti ) și DN1/DN7 (Sebeș)
Durata parcurgerii traseului cu mașina: 3 ore
Anii construcției: 1930-1935
Reabilitare completă: 2009-2011
Punctul cel mai înalt de pe Transalpina: Pasul Urdele – 2.145 metri
Porțiunea cea mai frumoasă: Râncă – Obârșia Lotrului

TOP 10 cele mai spectaculoase șosele montane din România

Transalpina (DN 67c) este cel mai înalt drum rutier din România și din Munții Carpați și atinge altitudinea maximă (2.145 m) în Pasul Urdele.

Denumit și drumul regelui, Transalpina traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului și face legătură între localitățile Novaci (Gorj) și Săliște (Sibiu). Drumul a fost inaugurat de Regele Carol al-II-lea în 1938 și a rămas neasfaltat până în 2009.

Transfăgărășanul (DN 7C)

În fiecare an, Transfăgărășanul (DN 7C) se închide pentru 8 luni, între 1 noiembrie și 1 iulie. Circulația rutieră este închisă doar pe sectorul de drum cuprins între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă din cauza vremii. Pe acest segment de drum este zăpadă timp de 7-8 luni, existând risc de avalanșă sau de căderi de pietre.

Altitudine DN 7C Transfăgărășan

Transfăgărășanul, construit între 1970 și 1974, este al doilea cel mai înalt drum din România, după Transalpina. Drumul spectaculos care traversează Munții Făgăraș urcă până la altitudinea de 2.040 metri lângă Lacul Bâlea.

Câți km are Transfăgărășanul

Transfăgărășan are 92 de kilometri lungime și trece prin cel mai lung tunel din România, 887 de metri. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș, în direcția Curtea de Argeș, și se termină la intersecția cu drumul DN1, între Sibiu și Brașov, lângă comuna Cârțișoara.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn