Se amână închiderea circulației pe Transfăgărășan

Autor: Andreea Gutu
Transfagarasan

Comisia de Revizuire Specială din cadrul CNAIR a decis amânarea termenului de 20 octombrie pentru închiderea circulației pe Transfăgărășan, având în vedere condițiile meteorologice favorabile din prezent.

Comisia de Revizuire Specială care s-a întrunit pentru analiza închiderii circulației pe Transfăgărășan a luat decizia amânării termenului de 20 octombrie, având în vedere condițiile meteorologice favorabile din prezent.

Normativul privind circulația rutieră pe drumurile montane, DN 7C și DN 67C ”ind AND 615-2020” prevede închiderea circulației pe Transfăgărășan, începând cu data de 20 octombrie.

Acest normativ reglementează unitar circulația rutieră pe DN 7C și DN 67C în vederea asigurării viabilității acestora prin prisma condițiilor meteorologice, climatice, altitudinii la care sunt situate și a caracteristicilor tehnice ale acestor drumuri montane.

Precizăm că în perioada de iarnă, când condițiile meteorologice nu permit circulația rutieră în condiții de siguranță, aceasta este interzisă pe DN 7C – “Transfăgărășan” între km 104+000 (Piscu Negru) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă), spun reprezentanții CNAIR.

Anvelopele all season marcate cu M şi S pot fi folosite iarna

Comisia întrunită pentru analiza viabilității circulației pe DN 67C (Transalpina), între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800) a decis menținerea închiderii traficului pentru toate categoriile de autovehicule pe acest tronson de drum montan.

Menționăm că măsura închiderii circulației rutiere pe acest sector a fost luată pentru siguranța participanților la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în această zonă, adaugă CNAIR.

În fiecare an, Transfăgărășanul (DN 7C) se închide pentru 8 luni, între 1 noiembrie și 1 iulie. Circulația rutieră este închisă doar pe sectorul de drum cuprins între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă din cauza vremii. Pe acest segment de drum este zăpadă timp de 7-8 luni, existând risc de avalanșă sau de căderi de pietre. După închiderea circulaţiei, la Bâlea Lac se va putea urca exclusiv cu telecabina.

Circulația pe Transalpina, drumul național 67C, a fost redeschisă vehiculelor in luna iunie, la 6-7 luni de când a fost închisă din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

V-ar putea interesa și:

Altitudine DN 7C Transfăgărășan

Transfăgărășanul, construit între 1970 și 1974, este al doilea cel mai înalt drum din România, după Transalpina. Drumul spectaculos care traversează Munții Făgăraș urcă până la altitudinea de 2.040 metri lângă Lacul Bâlea.

Câți km are Transfăgărășanul

Transfăgărășan are 92 de kilometri lungime și trece prin cel mai lung tunel din România, 887 de metri. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș, în direcția Curtea de Argeș, și se termină la intersecția cu drumul DN1, între Sibiu și Brașov, lângă comuna Cârțișoara.

Foto: Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook șInstagram