România a depășit pragul de 1000 de km de autostradă odată cu finalizarea celor 13,554 km ai lotului Nușfalău – Suplacu de Barcău, parte din Autostrada A3.
„Turcii de la Nurol mai au doar câteva mici zone unde trebuie așternut stratul de uzură și făcute finisajele. Sunt cu parapetele de protecție instalate pe mare parte din șantier și s-au apucat și de marcajele rutiere.
E clar: chiar și cu o mobilizare lejeră în stil estival, autostrada ar fi pregătită de trafic în vreo 3 săptămâni. Dar nu vom putea circula la început de august deoarece, în ciuda insistențelor noastre publice reiterate timp de mai bine de un an de zile, oficialii Companiei Naționale Anti-Infrastructură din România s-au lălăit nepermis de mult cu formalitățile birocratice necesare descărcării provizorii de la sud de Suplacu de Barcău.
Așa că în loc să adăugăm acum 13,55 km la zestrea de 995 de kilometri de autostradă și drum expres aflați în exploatare în țară, mai așteptăm măcar câteva luni până în toamnă. Până atunci, să le mulțumim iresponsabililor din CNAIR pentru acest deosebit muzeu!”, spune Asociația Pro Infrastructură.
V-ar putea interesa și:
- Prețuri vinietă Bulgaria
- Un nou sistem de camere video (radare fixe) vor amenda șoferii
- Viteza maximă de circulație pe drumuri expres crește la 120 km/h
Previziunile sunt ca anul acesta să fie inaugurați 78,5 kilometri noi de autostradă și drum expres. România are în prezent aproape 995 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres în exploatare.
Șanse foarte bune de inaugurare în 2023 sunt pe lotul 2 din A0 Nord, unde UMB accelerează deși are termen iunie 2024. Sunt două opțiuni: aproximativ 10 km între DN1 și A3 fără bătăi de cap sau tot proiectul lung de 19 km cu o descărcare provizorie în DJ100 la Afumați.
De asemenea, sunt in lucru aproximativ 13 km de drum expres pe DEx11 la vest de Oradea, între Autostrada A3 și DN1/Calea Borșului. Tot șantierul are 19 kilometri și austriecii vor să-l livreze până în decembrie, deși au termen martie 2024.