Podul Brăila a fost deschis oficial

Autor: EVmarket Romania
pod peste Dunare Braila, circulație pe Podul de la Brăila

Podul Brăila a fost deschis oficial după o perioadă de proiectare și execuție de 5 ani. Cu o lungime impresionantă de 1.974 de metri, Podul Brăila este cel mai mare pod suspendat din România și al treilea cel mai mare pod suspendat din Europa. În primii 5 ani nu se va plăti taxă de trecere.

O realizare majoră în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, Podul Brăila este, de asemenea, o construcție monumentală impresionantă și reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale țării din ultimele decenii.

Podul Brăila este un important punct de trecere a Dunării și leagă orașul Brăila, în partea de est a României, cu regiunea Tulcea, pe malul opus al vechiului fluviu.

Câți km are podul Brăila

Proiectul a presupus amenajarea a 23 km, dintre care 17 km sunt pe teritoriul județului Tulcea. Lungimea totală podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 m, iar deschiderea centrală este de 1120 m.

Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 m de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, precizează Compania de Drumuri.

Podul are trei deschideri:

  • o deschidere principală (1.120 m)
  • două deschideri laterale respectiv, pe malul Brăila (489,6 m) şi pe malul Tulcea (364,6 m).

De o parte şi de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

Drumul principal va avea două benzi pe sens şi va lega judeţul Brăila de judeţul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. Vor fi realizate și intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe, pasaje dar şi o staţie de taxare.

Pilonii au 192 m înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în apropierea malurilor. Sunt practic cele mai înalte construcții din România (fără coșuri de fum sau antene).

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni:

  • drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km
  • drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.

Date pod peste Dunăre Brăila

  • Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km),
  • Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km),
  • Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA),
  • Constructor: We Build (fost Astaldi – Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia),
  • Contract semnat: 15.01.2018 (termene: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție),
  • Lucrări începute: decembrie 2018

Promovată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în calitate de client, construcția s-a realizat printr-un contract de proiectare și execuție realizat de o asociere italiano-japoneză formată din Webuild (fostă Astaldi) și IHI Infrastructure Systems.

V-ar putea interesa și:

Italrom Inginerie Internațională, recent achiziționată de Egis, a contribuit la supervizarea proiectării și execuției podului în cadrul unei asocieri condusă de Metroul împreună cu Sistema și Arex, formând o echipă de ingineri români și italieni.

Serviciile de supervizare vor continua pe parcursul unei perioade de garanție de 10 ani, care începe după recepția lucrărilor.

„Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila este o lucrare de referință pentru noi, ca ingineri, dar și pentru România. Pentru România, este un mare câștig în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială, unind două județe importante, Brăila și Tulcea”, a declarat Lorenzo Sabini, Business Development Director Europe al Egis și fondator al Italrom.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn