Perdele forestiere de protecție pe Autostrada A2 și DN 2B

Autor: EVmarket Romania
CNAIR perdele forestiere drumuri paduri drum national

Guvernul a aprobat alocarea a peste 6,6 milioane lei pentru înființarea unor perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, județele Călărași și Ialomița și DN 2B, județul Brăila.

Guvernul României a aprobat hotărârile privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru a realiza perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, în județul Călărași, pe raza localității Borcea și în județul Ialomița, pe raza localităților Fetești și Stelnica, precum și pentru cele de pe raza localităților Ianca și Traian din județul Brăila.

În total, în urma aprobării celor două Hotărâri vor fi împădurite peste 57 ha de pădure. Prin aceste hotărâri ale Guvernului s-au aprobat amplasamentul lucrărilor, sursa de finanțare, declanșarea procedurii de expropriere, lista proprietarilor cunoscuți, sumele individuale cuvenite proprietarilor și termenul în care sumele individuale aferente despăgubirilor se virează proprietarilor de imobile.

Perdelele forestiere vor preveni depozitarea zăpezii pe partea carosabilă

Realizarea acestor proiecte va diminua și preveni producerea fenomenelor de depozitare a zăpezii pe partea carosabilă a Autostrăzii A2 și DN 2B care, pe timp de iarnă, devine din aceste motive, impracticabilă și va conduce, de asemenea, la îndeplinirea Programului național al perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale.

“România are nevoie de aceste perdele pe autostrăzi și drumuri naționale pe o lungime totală de 1.750 de km, adică circa 5.250 de ha. În prezent, avem documentație tehnică pentru 700 de ha din necesarul de perdele de protecție. Este un proiect mare, care trebuie continuat an de an. Perdelele sunt garanția protecției drumurilor și siguranței traficului, în mod special în vârfurile sezonului de iarnă, dar și pe timpul verii, atunci când acționează împotriva fenomenului de deșertificare, precum și ca bariere în calea prafului transportat de vânt”, a menționat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Autostrada Ploiești – Buzău: traseul pornește din A3

Obiectivul de investiții „Perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, județele Călărași și Ialomița, de pe raza localităților localităților Borcea, Județul Călărași şi Fetești și Stelnica, Județul Ialomița”, are o valoare totală de 3.759.391 lei, iar suprafața efectivă de împădurit este de 29,4410 ha.

Suprafața supusă exproprierii necesară lucrărilor de realizare a perdelelor forestiere de protecție pentru acest obiectiv de investiții este de 29,2644 ha – teren agricol, iar valoarea despăgubirilor aferentă terenurilor aflate pe coridorul de expropriere este de 351.509 lei lei, sumă alocată din bugetul de stat.

Utilizarea nisipului va fi interzisă pentru deszăpezire

Pentru DN 2B, județul Brăila, localitățile Ianca și Traian, suprafața aferentă imobilelor proprietate privată pentru care se propune declanșarea procedurilor de expropriere necesară lucrărilor de realizare a perdelelor forestiere este de 27,9922 ha – teren agricol – sumele necesare sunt de 917.536 lei.

Obiectivul de investiții „Perdele forestiere de protecție a Drumului național DN 2B, Județul Brăila, de pe raza localităților Ianca și Traian, Județul Brăila” are o valoare de 2.914.000 lei, cu o suprafața efectivă de împădurit de 28,065 ha.

Șoferii ar putea să își piardă permisul doar pentru o categorie

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost declarată expropriator în numele statului român și unitate contractantă pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație, prin Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție și Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Exproprierea pentru cauză de utilitate publică și preluarea în administrare de către RNP Romsilva a suprafețelor de teren necesare realizării perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație, va conduce la îmbunătățirea standardelor de mediu, precum și la diminuarea riscurilor majore, contribuind, totodată, la îndeplinirea angajamentelor României, privind protecția mediului, ca stat membru al Uniunii Europene.

Foto: Jiří Rotrekl from Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram