Lucrările pe toate cele trei tronsoane ale Autostrăzii de Centură Sud a Bucureștiului vor începe până la sfârșitul anului 2020. Centura Bucureștiului va fi modernizată pe o lungime totală de 52 de kilometri.
Pentru Tronsonul 1 Centura București proiectul a fost depus pentru evaluare la CNAIR, ordinul de începere a lucrărilor urmând să fie dat cel mai tărziu la sfârșitul lunii noiembrie.
Tronsonul 2 Centura București a obținut autorizaţia de construire, iar acum este emis ordinul de.începere a lucrărilor pentru diferenţa de 14,6 km. Lucrările începuseră pe o lungime de 1,7 km pentru cealaltă porțiune, proiectul tehnic fiind în evaluare.
Pentru Tronsonul 3 Centura București depunerea proiectul tehnic încă întârzie. CNAIR a aplicat penalități de 1 milion de lei.
V-ar putea interesa și:
- Autostrăzi România: Numărul kilometrilor gata în 2020
- Un drum forestier ne va scăpa de blocaje pe Valea Prahovei
- Marcaje rutiere noi, pentru a păstra distanța pe autostrăzi
- Autostrada Comarnic Brașov: proiectul autostrăzii de la munte
- Olanda va modifica limita de viteză de 130 km /h pe autostrăzi
Traseul Autostrăzii Centura Sud a Bucureștiului
Autostrada de Centură Sud a Bucureștiului cuprinde trei loturi:
- Lotul 1 (17 km)
Contractul, în valoare de 830,7 milioane de lei, a fost semnat de CNAIR cu societatea turcă Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret. Termenul estimat de finalizare este trim. II 2023. Traseul începe printr-un nod rutier prevăzut la intersecția cu Autostrada A2, traversează răul Dâmbovița se înscrie între Glina și Bălăceanca,.după care ia direcția vest traversând Valea Calnaului și intersectează DN 4. Aici va exista un nod rutier tip treflă. Din acest punct, traseul merge paralel cu Centura existentă, trece la nord de Berceni unde intresectează DJ 401, punctul final fiind la km 69.
Se reiau lucrările de reparații pe Autostrada Soarelui
- Lotul 2 (16,3 km)
Contractul, cu o valoare de 750,8 milioane lei, a fost semnat de CNAIR tot cu Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret, durata de execuție fiind de 24 de luni. Traseul începe din apropierea liniei CF 902 București-Giurgiu. De aici, autostrada va trece printre localitățile Sinești și Jilava unde intersectează DJ 401A,.traversează răul Sabar, după care intersectează DN 5 unde a fost prevăzut un nod rutier. După intersecția cu DN 5, traseul autostrăzii ia direcția nord-est, ocolind pădurea Jilava, traversează CF Port 1 Decembrie, trece la nord de Dărăști unde intersectează DC 101. În continuare, traseul se desfășoară aproape paralel cu răul Sabar pe circa doi kilometri,.trece la sud de Măgurele și Bragadiru unde intersectează, printr-un nod rutier, DN 6.
- Lotul 3 (18 km)
Contractul, cu o valoare de 830 milioane lei, a fost semnat cu Asocierea Aktor – Euroconstruct Trading. Traseul Lotului 3 ia direcția nord-vest după nodul rutier cu DN 6. Autostrada trece la sud-vest de localitățile Clinceni și Domnești. La kilometrul 93 autostrada traversează CF 900 București-Craiova,.iar în continuare traseul are direcția nord, traversează răul Sabar, la vest de Dârvari și canalul de aducțiune Argeș, după care,.la vest de Ciorogârla, traseul autostrăzii traversează pădurea Berceni, intersectează DJ 601,.traversează pârâul Ciorogârla și DJ 602 și se termini imediat până în intersecția cu Autostrada București – Pitești.
Anul 2024, termenul estimat pentru finalizare
Partea de sud a Autostrăzii de Centură București, formată din 3 loturi, va fi finalizată în 2023, iar partea de nord, împărțită în 4 loturi, în 2024.
Autostrada de Centură București face parte integrantă din Coridorul Pan-European numărul IV, care traversează România de la Vest la Est, pe direcția Nădlac – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța.