Autostrada Brașov Bacău A13, prioritate în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru, va costa 20 milioane lei fără TVA și ar trebui să fie gata în 30 de luni. Sursa de finanțare sunt fonduri europene nerambursabile.
Autostrada Brașov Bacău – 30 luni
„Valoarea contractului este de 20,09 milioane de lei, fără TVA, durata contractului fiind de 30 luni, din care 18 luni pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție și 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor,” spune CNAIR.
V-ar putea interesa și:
- Autostrada Soarelui: se ridică restricțiile de circulație
- Autostrada Lugoj Deva: nod rutier deschis la Dobra
- Autoritățile din Paris fac benzi de biciclete pe rutele metroului
- Bicicliștii, din ce în ce mai protejați în Germania
CNAIR a semnat în data de 21 mai 2020 contractul pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic necesare construcției Autostrăzii Brașov – Bacău cu Asocierea Search Corporation & Primacons Group.
Pe 10 iunie 2020, la sediul Prefecturii Brașov, a avut loc o primă întâlnire între toți factorii implicați în dezvoltarea Autostrăzii Brașov – Bacău.
Pe lângă reprezentanții CNAIR, ai DRDP Brașov și ai consorțiului care a fost desemnat pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru șoseaua de mare viteză, au participat și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor și ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
V-ar putea interesa și:
- Soluții pentru București de la viceprimarul din Haga
- Ce amenzi primesc posesorii de trotinete electrice în Franța
- Proiect pentru înlesnirea amenajării pistelor de biciclete
- Piste de biciclete pentru bucureșteni. Herăstrău – Națiunile Unite
- Parcarea pe trotuare în România este interzisă, dar permisă
La discuție au fost invitați reprezentanții Consiliului Județean Brașov, ai Consiliului Județean Covasna, ai Primăriei Brașov, ai primăriei Sfântu Gheorghe și ai autorităților locale aflate pe traseul autostrăzii.
Aceste instituții vor fi direct implicate în dezvoltarea proiectului prin crearea unui grup de lucru care să coordoneze obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare în cel mai scurt timp, precum și armonizarea cu Planurile Urbanistice din fiecare zonă în parte.