Suedezii de la Luvly au dezvoltat mașina electrică de 10000 euro. Cum au reușit

Autor: Cristian Gubandru
luvly

Compania suedeză Luvly AB a dezvoltat o mașină electrică ieftină (cvadriciclu electric), care costă doar 10000 de euro. Iată de ce este atât de ieftin un model electric fabricat în Europa.

Suedezii de la Luvly spun că vor livra aceste mașini electrice de mici dimensiuni dezasamblate pentru a fi montate în ateliere în apropiere de client. Inspirația a venit din modul în care Ikea livrează mobilierul bucăți în cutii plate pentru a reduce costurile de transport întrucât într-un container încap mai multe astfel de cutii.

Numele Luvly deriva de la LUV (Light Urban Vehicle). Acest lucru înseamnă că sub acest brand înființat la Stockholm, Suedia, vor fi produse doar modele electrice mici, pentru oraș.

luvly 0

Foto: Luvly

Pentru a putea livra mașini electrice în cutii, inginerii au dezvoltat un șasiu de tip sandwich. La asamblare, panourile sunt prinse cu conectori din aluminiu, care permit atașarea altor componente, cum ar fi suspensia și scaunele. În ciuda dimensiunilor, mașinile oferă siguranță fiind construite precum mașinile de Formula 1 din materiale care preiau energia într-un impact.

Primul model electric este cvadriciclul Luvly O, care are 2,7 metri lungime, un portbagaj de 270 de litri și cântărește mai puțin de 400 kg. Datorită greutății reduse, consumul de energie este de 4 ori mai mic decât al mașinilor electrice „de dimensiuni normale”.

Autonomie Luvly O

Mașina are o autonomie de 100 de kilometri și o viteză maximă de 90 km/h. În plus, vine cu două baterii interschimbabile.

Luvly susține că mașinile sale folosesc până la 80% mai puțină energie decât un vehicul electric convențional și economisesc considerabil costurile de transport. În plus, elimină și necesitatea unei fabrici.

Modelul electric are două baterii interschimbabile care au împreună 6,4 kWh.

V-ar putea interesa și:

La o priză de 220-230 V, încărcarea fiecărei unități de baterie ar trebui să dureze aproximativ 1 oră. Cele două baterii detașabile pot fi luate în casă pentru a fi încărcate la o priză normală. Fiecare baterie cântărește 15 kg.

Specificații Luvly O

  • Preț 10000 euro
  • Autonomie 100 km
  • Viteză maximă 90 km/h
  • Consum de energie 6 kWh/100km
  • Portbagaj 267 litri
  • Dimensiuni: 2,7 m lungime, 1,53 m lățime și 1,44 m înălțime
  • Greutate: 400 kg
Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn