Peugeot Inception – viziunea mărcii pentru vehicule electrice

Autor: Andreea Gutu
Peugeot Inception

Peugeot prezintă viziunea mărcii pentru viitoarele vehicule electrice prin conceptul Peugeot Inception. Numele modelului înseamnă „începutul“.

Aspirația sa este să aducă majoritatea inovațiilor sale în producție din anul 2025. Peugeot Inception este proiectat pe una dintre cele patru platforme viitoare ale Grupului Stellantis „BEV-by-design“.

Apariția acestei noi game de platforme în anul 2023 va revoluționa viitorul mărcii Peugeot. Create special pentru electrificare, acestea oferă diferențe majore în termeni de arhitectură, pe care designerii le-au propus ca să remodeleze complet habitaclul conceptului. Ei au creat o nouă poziție de conducere și o experiență nouă în interior pentru pasageri.

VIDEO: Peugeot Inception Concept

Platforma STLA Large pe care se bazează conceptul a oferit silueta joasă (1,34 m) și eficientă de sedan, cu o lungime de 5 m. Dimensiunile au fost alese deliberat pentru accentuarea numeroaselor inovații ale acestui manifest. Platforma face parte și din noul mesaj oficial al lui Peugeot, fiind în continuare în concordanță cu AND-ul mărcii.

Noile platforme „BEV-by-design“ pentru modelele electrice vor introduce și module tehnologice coordonate de inteligența artificială: STLA Brain, STLA SmartCockpit și STLA Autodrive.

Specificații Peugeot Inception

Conceptul 100% electric este echipat cu tehnologie 800V. Bateria sa de 100 kWh îi permite să ruleze 800 km cu o singură încărcare completă, distanța de la Paris la Marsilia sau de la Bruxelles la Berlin.

Consumul său de energie este de numai 12,5 kWh pe 100 km. Bateria se încarcă la echivalentul pentru o autonomie de 30 km într-un minut, sau 150 km în cinci minute. Peugeot Inception poate fi reîncărcat prin inducție, simplificând acest pas fără necesitatea unui cablu.

Două motoare electrice compacte, unul în față și celălalt în spate, oferă tracțiune integrală. Puterea combinată este de aproape 680 CP (500 kW). Accelerarea de la 0 la 100 km/h se face în mai puțin de 3 secunde.

Volanul a fost abandonat în favoarea controlului Hypersquare, unde controlul electric digital înlocuiește legăturile mecanice.

Hypersquare, revoluție în i-Cockpit

Deja există mai mult de 9 millioane de i-Cockpit pe șosea. Această arhitectură nouă a habitaclului cu inovațiile sale ergonomice a fost dezvăluită de prima generație de Peugeot 208, în urmă cu zece ani. Conceptul îl reinventează prin tehnologiile futuriste. Designerii au proiectat o arhitectură complet nouă, îndepărtând volanul și schimbătorul de viteze clasic. Născut digital și inspirat de jocurile video, sistemul de control Hypersquare duce conceptul i-Cockpit inventat de Peugeot în viitor.

Prin atingerea cu un deget, controlezi toți parametrii de conducere și tehnologia steer-by-wire oferă o conducere mai simplă și instinctivă, ca un joc video în viața reală. Ergonomia finală a Hypersquare, care înlocuiește volanul clasic, crează un mod nou de conducere, mai neutru, mai simplu și mai sigur.

Sistemul Hypersquare cu controale digitale electrice este format dintr-un ecran cu celule circulare în fiecare dintre cele patru colțuri ale sale, care au câteva funcții:

  1. Aderență complet naturală și universală a controlului direcției,
  2. Confortul de a conduce printr-o atingere,
  3. Activarea controalelor vehiculului prin apăsarea cu degetul mare .

Mișcări similare cu cele prin care utilizăm un smartphone. Aspectul intuitiv oferă un nivel ridicat de siguranță.

Peugeot e-208 primește 156 CP și o autonomie de 400 KM

Centrul sistemului Hypersquare este un ecran tip tabletă dedicat distribuirii informațiilor de control. Pictogramele pentru diferitele funcții (aer condiționat, volum radio, ADAS etc.) sunt afișate pe cele două panouri laterale pentru acces facil la controlul dorit.

Acesta din urmă este localizat în interiorul nișelor circulare și poate fi accesat numai prin mișcarea degetului mare, fără să luați mâinile de pe controlul direcției. Marginea sistemului Hypersquare este realizată prin printare 3D, în timp ce partea centrală, ecranul digital din sticlă, oferă un aspect de înaltă tehnologie.

Conceptul oferă o viziune nouă a interiorului pentru un grand tourer, și oferă poziții noi pe scaune, mai alungite, în conformitare cu noua arhitectură „BEV-by-design“ dedicată vehiculelor electrice. Linia înaltă a centurilor acționează ca un brat de siguranță. Rândul 1 de scaune este îndreptat în față și oferă o vedere excepțională asupra drumului.

Al doilea rând de scaune oferă o priveliște mai bună spre exterior, datorită suprafețelor vitrate generoase și a scaunelor cu proporții noi. Fronturile din sticlă de pe spătarele scaunelor față oferă pasagerilor de pe al doilea rând de scaune propria atmosferă și zonă de setări.

Tot mobilierul este situat mai jos. Opus scaunelor, cockpit-ul minimalist, care poate fi retras când conducerea este delegată, este dedicat numai șoferului. Panoul de bord nu mai există, la fel dispar bara de ranforsare si peretele etanș. Cu această vedere deschisă asupra drumului, pasagerii pot vizualiza și experimenta mai mult, emoția la bord fiind accentuată de zece ori.