De Black Friday, românii au cheltuit aproape 5 MIL. euro

Autor: EVmarket Romania
marketplace emag black friday 2021

 În ziua de Black Friday, cel mai important eveniment de shopping al anului, românii au cheltuit aproape 5 milioane de euro și au realizat peste 190.000 de tranzacții cu cardul. 

Black Friday a arătat o creștere în utilizarea metodelor de plată digitale, dar și în valoarea produselor achiziționate de români în 2022. Comercianții au folosit tehnologia în mod creativ, s-au adaptat contextului și au pus la dispoziția clienților instrumente de plată contactless, atât online, cât și în magazinele fizice.

Conform analizei realizate de Global Payments, cel mai mare furnizor de servicii și tehnologie de plată din lume, în ziua de Black Friday (11 noiembrie), românii au făcut plăți cu cardul de aproape 5 milioane de euro (24,3 milioane lei), fie online, fie în magazine fizice, prin POS sau aplicația GP tom.

Comparativ cu evenimentul de shopping anterior, românii au cheltuit cu 43% mai mult decât în 2021, când valoarea plăților cu cardul a fost în jur de 3,4 milioane de euro (17 milioane lei).

Numărul tranzacțiilor realizate fizic cu cardul a fost și el considerabil mai mare în 2022, fiind înregistrate peste 190 de mii de plăți prin terminalele Global Payments, cu 40% mai multe decât anul trecut (136.127). Suma medie plătită cu cardul de Black Friday a fost în jur de 128 de lei.

Unde au avut loc cele mai mari tranzacții de Black Friday

Cele mai multe tranzacții s-au realizat în supermarket-uri și magazine alimentare, unde românii au cheltuit aproape 2 milioane de euro într-o singură zi (9,5 milioane lei).

Magazinele de bricolaj și materiale de construcții au fost următoarele în topul comercianților unde s-au făcut plăți cu cardul. Aici s-au cheltuit alți 800 de mii de euro (4 milioane lei), aproape dublul sumei cheltuite anul trecut de Black Friday (+47%). În supermarket-uri și magazine de bricolaj plățile cu cardul au trecut prin POS sau GP tom, aplicația care transformă un smartphone într-un POS mobil.

Valoarea plăților online a înregistrat o creștere de 64% față de ediția anterioară de Black Friday, în timp ce numărul tranzacțiilor a înregistrat o creștere de doar 30%. Practic, acest lucru arată că românii au cheltuit online o sumă medie mai mare decât anul trecut, când aceasta era de 321 de lei, ajungând la 403 lei, de Black Friday 2022.

Cele mai multe tranzacții s-au făcut în magazinele cu articole sportive, urmate de cele cu produse pentru animalele de companie. Valoarea tranzacțiilor online a fost foarte apropiată, românii cheltuind, în medie, 300 de lei pe articole sportive și 287 de lei pe produse pentru prietenii lor necuvântători.

Piața de factoring a ajuns la 3,68 MLD. euro după primele 6 luni

Românii au câștigat încredere în instrumentele de plată digitale, realizând și tranzacții online cu valori foarte mari. Au cumpărat, de exemplu, haine în valoare de peste 8.000 de lei, un ceas de peste 5.000 de lei sau telefoane de peste 1.800 de lei.

Un studiu derulat de Cognition a relevat că atunci când vine vorba de plățile cu cardul, consumatorii români caută să achiziționeze produse de calitate ridicată (65%), urmate îndeaproape de produse care oferă recompense sau beneficii la achiziție, precum reduceri sau cadouri (43.3%), locul trei al preferinței (39%) fiind ocupat de produse pentru care simt că au beneficiat de un nivel ridicat de serviciu clienți, ca principal factor determinant al achiziției.

Pentru a publica un comunicat de presă pe platforma EVmarket.ro trimiteți un e-mail la adresa sales@ evmarket.ro.