Cât de des ar trebui înlocuită o baterie auto?

Autor: EVmarket Romania
baterii auto baterie auto

Bateria auto reprezintă elementul care dă primul impuls electric mașinii tale pentru ca motorul să intre în funcțiune. Totodată, aceasta oferă curent constant tuturor dispozitivelor electrice în timpul mersului.

Ce este important de precizat este că o baterie auto își pierde, în timp, din capacitatea sa inițială. De regulă, o baterie funcționează corect în jur de 5 ani, dar își poate pierde proprietățile și mai devreme, în funcție de mai mulți factori, precum:

Temperaturile scăzute

În general, majoritatea bateriilor auto sunt afectate de temperaturile foarte scăzute, mai ales dacă efectuăm doar deplasări scurte. Acest fapt se întâmplă pentru că iarna, de exemplu, folosim mai mult decât de obicei echipamentele electrice, astfel că bateria auto nu se va încărca în mod corespunzător în timpul mersului dacă parcurgem doar distanțe scurte.

Așadar, utilizarea echipamentelor de încălzire precum funcția de încălzire în scaun, sistemul de ventilație, dezaburirea oglinzilor și a lunetei, la care se adaugă deplasarea pe distanțe scurte cu mașina, vor duce la o încărcare ineficientă a bateriei auto, ceea ce înseamnă că durata de viață a acesteia va avea de suferit.

Folosirea echipamentelor electrice cu motorul oprit

După cum am precizat și mai sus, bateria auto este responsabilă pentru alimentarea cu electricitate a dispozitivelor electrice ale mașinii, ca de exemplu radioul și luminile. Se întâmplă, de obicei când așteptăm pe cineva, să rămânem în mașină cu motorul oprit și să ținem radioul pornit, ceea ce nu este tocmai sănătos pentru că e posibil să rămâi fără baterie și să fii nevoit să apelezi la un prieten pentru furnizarea de energie.

Dacă tot am menționat de momentul acela magic cu „hai să-mi dai și mie curent că am rămas fără baterie la mașină”, ei bine, în caz că vrei să ajuți vreodată o persoană aflată într-o situație similară, ai grijă să ai ÎNTOTDEAUNA motorul oprit. Altfel, s-ar putea să se schimbe rolurile imediat ce reușește să-și pornească mașina.

O baterie auto durează în medie 5 ani

Așa cum am stabilit deja, o baterie auto durează în medie 5 ani. Prin urmare, ai putea să te folosești de acest reper pentru a efectua schimbul unei baterii auto. În acest caz, te vei afla printre persoanele precaute cărora nu le plac surprizele (neplăcute).

O a doua variantă ar fi să o schimbi când aceasta începe să dea semne de uzură. De exemplu, nu mai are putere să ofere destul curent pentru iluminat, iar luminile vehiculului fie sunt mai slabe decât de obicei, fie încep să aibă diverse fluctuații. Același lucru se poate întâmpla și cu radioul.

Un alt mod evident care semnalează că bateria poate avea probleme este aprinderea motorului. Dacă acesta nu mai pornește la prima cheie, poate fi un semn clar că bateria are o problemă și va trebui să mergi la un mecanic care să îți spună dacă bateria este sau nu de vină pentru asta.

În oricare dintre situațiile de mai sus te-ai afla și dorești să-ți cumperi o baterie auto nouă, dar nu numai, pentru că avem baterii de camion, barcă, motocicletă etc., magazinul nostru online Principal Auto are soluția pentru tine. Oferim o gamă largă de baterii auto de la brand-uri precum: Moll, Bosch, ROMBAT, MACHT, EXIDE, AcuProfi, ULTRON sau OPTIMA.

Pentru a publica un comunicat de presă pe platforma EVmarket.ro trimiteți un e-mail la adresa sales@ evmarket.ro.

Știri similare