Șoferii vor primi amenzi pe baza filmărilor video în câteva situații

Autor: EVmarket Romania
Camera video auto Mio MiVue 732

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care permite poliției să dea amenzi pe baza filmărilor camerele video de monitorizare a traficului din localități, dar și în urma unei declarații depuse de un pieton sau șofer care are o înregistrare video.

CNAIR va monta 400 de camere de monitorizare a traficului pe autostrăzi și drumuri expres prin sistemul informatic E-SIGUR.

În prima situație, cea a camerelor de monitorizare a traficului, polițiștii vor trimite amenzile la adresa posesorului mașinii pentru următoarele abateri:

 1. limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
 2. interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
 3. semnificația culorii roșii a semaforului;
 4. trecerea la nivel cu calea ferată;
 5. comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
 6. depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.

Șoferii și pietonii vor da amenzi șoferilor care nu respectă legea

În cea de-a doua situație, polițiștii vor da amenzi în baza filmărilor primite de la pietoni sau șoferi însă aceștia vor trebui să depună filmarea și să semneze pe propria răspundere că este autentică.

Se poate depune o singură plângere la fiecare 24 de ore pentru același șofer de către aceeași persoană și cel mult 3 plângeri la 15 zile.

Pietonii care vor vrea să dea amenzi șoferilor pentru că trec pe roșu sau nu acordă prioritate pietonilor, spre exemplu, au voie să depună 3 plângeri la 24 de ore din aceeași intersecție și cel mult 7 plângeri la fiecare 15 zile.

Sesizarea depusă la poliție trebuie să conțină:

 • filmarea video care surprinde manevrele agresive ale unui șofer;
 • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
 • locul unde au fost surprinse manevrele agresive;
 • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare;
 • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Deși legislația nu era tocmai clară inainte, acum este explicit interzisă folosirea telefonului mobil la volan, cu excepția cazului în care este utilizat cu un dispozitiv hands-free.

Șoferii care sunt prinși folosind telefonul la volan pot fi amendați pe baza filmărilor video trimise de către alți participanți la trafic.

Se recomandă ca cei care doresc să sesizeze o abatere rutieră să o facă prin intermediul platformelor online dedicate puse la dispoziție de către Poliția Română.

Review: Cum filmează o cameră video auto cu funcția Night Vision – Mio MiVue 732

Noi măsuri pentru folosirea mijloacelor video de către polițiști, pentru probarea abaterilor rutiere:

 • abilitarea Poliției Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează. Această măsură vine în completarea Legii 383/2022 care a introdus aceleași prevederi pentru drumurile de interes național, prin sistemul informatic E-SIGUR;
 • extinderea modalității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile situații de condus agresiv surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz.