Redobândirea permisului de conducere suspendat pentru consum de alcool sau droguri implică parcurgerea mai multor etape și respectarea anumitor condiții legale. Durata unui dosar penal variază între 1-2 ani, dar poate ajunge la 5-6 ani.
Șoferii sancționați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului își pot redobândi permisul doar după expirarea perioadei de suspendare. Reducerea acestei perioade nu este posibilă.
În cazul suspendării permisului pentru alcool sau droguri, redobândirea acestuia este condiționată de finalizarea cercetării penale sau de executarea integrală a pedepsei.
Ce efecte are consumul de alcool:
- 0,1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase): încep să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul;
- 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase): se instalează dereglarea reflexelor și întârzierea timpului de frânare;
- mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase): scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici și auditivi.
Redobândire permis suspendat pentru alcool sau droguri
Perioada de suspendare:
Perioada de suspendare este stabilită de instanța de judecată sau de organele de poliție, în funcție de gravitatea faptei. Durata suspendării poate varia de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de concentrația de alcool sau de tipul de droguri depistat.
Condiții pentru redobândire permis suspendat:
- Expirarea perioadei de suspendare: Trebuie să așteptați până la expirarea integrală a perioadei de suspendare.
- Examen medical și psihologic: Va trebui să efectuați un examen medical și psihologic la o unitate medicală autorizată. Aceste examene vor evalua starea dumneavoastră de sănătate și capacitatea de a conduce în siguranță.
- Curs de educație rutieră: În unele cazuri, poate fi necesar să urmați un curs de educație rutieră specific, care să vă informeze cu privire la riscurile consumului de alcool sau droguri la volan.
- Examen teoretic și practic: După expirarea perioadei de suspendare și îndeplinirea celorlalte condiții, va trebui să susțineți un nou examen teoretic și practic pentru obținerea permisului de conducere.
Pașii de urmat:
- Contactați Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din județul dumneavoastră pentru a obține informații precise despre documentele și procedurile necesare.
- Programați și efectuați examenele medical și psihologic la o unitate autorizată.
- Urmați cursul de educație rutieră (dacă este cazul): Înscrieți-vă și finalizați cursul de educație rutieră.
- Depuneți toate documentele necesare la SPCRPCIV, inclusiv dovada efectuării examenelor medicale și psihologice, certificatul de absolvire a cursului de educație rutieră (dacă este cazul) și dovada achitării taxelor.
- Programați și susțineți examenul teoretic și practic.
Legea Anastasia prevede ca șoferii care provoacă accidente mortale după ce s-au urcat la volan sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără să aibă permis de conducere vor primi obligatoriu pedepse cu închisoarea cu executare. În trecut, pedeapsa cu închisoarea putea fi suspendată, însă noua lege interzice acest lucru.
Cum funcționează aparatul DrugTest
În cât timp se duce alcoolemia:
- 0,15 g/litru – organismul va reduce concentrația alcoolică într-o oră;
- 0,30 g/litru – gândirea, percepția și reflexele sunt afectate;
- 0,50 g/litru – riscul unui accident crește de două ori;
- 0,80 g/litru – riscul unui accident crește de zece ori;
- 1,20 g/litru – riscul unui accident crește de 35 de ori.