Totul despre foliile auto: legislație și preț

Autor: EVmarket Romania
byd han, foliile auto,

UPDATE 2024: Foliile auto trebuie montate doar în ateliere autorizate de RAR, trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător. Aplicarea foliei pe geamurile autovehiculelor trebuie să fie în conformitate cu O.U.G nr. 195/2004 privind circulația pe drumurile publice, având transparența de minim 75% pentru parbriz și minim 70% pentru lunetă și geamurile laterale.

Foliile auto reprezintă o soluție populară pentru îmbunătățirea aspectului, confortului și siguranței în autovehicule. Totuși, este important să cunoaștem prevederile legale aplicabile în România pentru a ne asigura că foliile sunt montate într-un mod corespunzător și asigură vizibilitatea necesară pentru circulația pe drumurile publice în condiții de siguranță.

În primul rând, folia pentru geamurile auto trebuie să fie certificată de RAR și marcată corespunzător.  Acestea trebuie să aibă aplicat un timbru care conține numele foliei și numărul certificatului de conformitate RAR.

În urma aplicării foliilor, atelierul trebuie să elibereze clientului și o declarație de conformitate, care atestă conformitatea vehiculului supus modificării cu cerințele reglementate de admitere și menținere în circulație. Acordați atenție și verificați mereu ca datele de pe timbrul foliei să corespundă cu cele din declarația de conformitate emisă.

În al doilea rând, aceasta trebuie să fie aplicată de un operator economic autorizat de RAR pentru această activitate. Lista atelierelor autorizate o puteți consulta pe site-ul oficial al Registrului Auto Român, Rarom.ro, secțiunea OCS-Autorizări/Certificări.

Tipuri de folii auto:

  • Foliile auto solare au rolul de a reduce temperatura interioară a vehiculului,
  • foliile auto antiefracție au rolul de a proteja vehiculul împotriva spargerii geamurilor,
  • foliile auto cu blocare a razelor UV au rolul de a proteja împotriva radiațiilor UV.

Totul despre foliile auto: legislație și preț

„Legislația stabilește o valoare minimă de 70% pentru transmitanta luminii pentru ansamblul geam+folie pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate directă a conducătorului auto (parbriz și geamurile laterale față).

Prin urmare, o folie cu transmitanta de 70% aplicată pe un geam care are din fabricație o transmitanta de 70% conduce la un ansamblu geam+folie care încalcă prevederile legale”, spun reprezentanții RAR.

RAR nu menționează în cartea de identitate a vehiculului existența foliilor montate pe geamuri, întrucât acest aspect este nesemnificativ din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.

Prin urmare, deținătorii de autovehicule care au aplicată folie pe geamuri nu au nicio obligație față de RAR din acest punct de vedere.

RAR poate constata, la efectuarea inspecției tehnice periodice sau la controlul tehnic în trafic, conformitatea sau neconformitatea autovehiculului cu prevederile legale și poate lua măsurile pentru care este abilitat prin lege.

Ce preț au foliile auto

Prețul foliilor auto variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de folie, marca și modelul autovehiculului, dimensiunea geamurilor și atelierul de montaj.

Foliile auto solare, care au rolul de a reduce temperatura interioară a vehiculului, costă mai mult decât foliile antiefracție sau foliile cu blocare a razelor UV.

V-ar putea interesa și:

În general, foliile solare costă între 100 și 500 de lei per geam, în timp ce foliile antiefracție pot costa între 200 și 1.000 de lei per geam. Montajul foliilor auto costă, de obicei, între 50 și 100 de lei per geam.

Ce amenzi riscă șoferii care nu au montate folii auto autorizate

Conform legislației în vigoare, foliile auto trebuie să fie omologate RAR și să respecte următoarele cerințe:

  • Parbriz: transparență de cel puțin 75%
  • Geamuri laterale față: transparență de cel puțin 70%
  • Geamuri laterale spate și lunetă: transparență nelimitată, cu condiția ca autoturismul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți.

Aplicarea foliilor auto care nu respectă aceste cerințe este considerată o modificare neautorizată a vehiculului și poate duce la sancțiuni de la 1.000 la 3.000 de lei.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn