UPDATE 2024: Cât este amenda dacă nu porţi centura de siguranță

Autor: EVmarket Romania
28,1K afișări
punctul de amendă, CNAIR, taxe de drum, Liqui Moly, centura de siguranta, vinieta oxigen, Spania, Conducere cu dovada expirată, frânare automată, masina, medicamente, PNRR,

UPDATE 2024: Conform Codului rutier din România, dacă nu porți centura de siguranță amenda se aplică atât conducătorilor auto, cât și pasagerilor.

Purtarea centurii de siguranță este o măsură de siguranță care poate salva vieți. În cazul unui accident rutier, centura de siguranță poate reduce riscul de deces cu până la 70%.

Cine nu este obligat să poarte siguranță

Excepții de la obligația de a purta centura de siguranță:

  • conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Cine plătește amenda, dacă pasagerul unei mașini nu poartă centura de siguranță

În cazul în care pasagerul unei mașini este prins că nu poartă centura de siguranță, amenda este plătită de către pasager. În cazul în care pasagerul este minor, amenda este plătită de către părinte sau tutore.

Șoferul are obligația de a informa pasagerii, atunci când se urcă în mașină, cu privire la necesitatea purtării centurii de siguranță.

In cazul unui accident, conducătorul auto va fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă.

Cât este amenda dacă nu porți centura de siguranță

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță este de 330 de lei, daca persoana este la prima abatere. În cazul celei de-a doua abateri în termen de un an, amenda crește la 495 de lei. Dacă șoferul este prins fără centură de siguranță, pe lângă amendă, primește și două puncte de penalizare.

Plată amenzi

Șoferii pot plăti amenzile de circulație la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic, chiar dacă sunt din alt oraș, și nu mai sunt nevoiți să facă dovada plății către Poliție. Poliția va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal va avea o serie unică de evidență.

Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute următoarele informații:

  • seria procesului verbal
  • codul numeric personal al contravenientului
  • contul unic al Trezoreriei
  • suma de plată
  • data plății

V-ar putea interesa și:

Când a apărut centura de siguranță

Prima centură de siguranță a fost inventată la începutul secolului al XIX-lea de inginerul englez George Cayley, care o folosea pentru planorul său. Prima centură de siguranță pentru automobile a fost brevetată în 1885 de Gustave-Desire Leveau, un francez.

În anii 1950, centura a început să fie introdusă în mod treptat pe automobilele din lume. În 1956, compania Ford a devenit prima companie care a oferit centura de siguranță ca dotare standard pe toate modelele sale.

În 1959, inginerul suedez Nils Bohlin a inventat centura în trei puncte, care a fost introdusă pentru prima dată pe automobilele Volvo în același an.

În anii 1970, centura de siguranță a devenit obligatorie în multe țări din lume. În România, centura a devenit obligatorie pentru șoferii și pasagerii din față începând cu anul 1975.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn