Când ai voie să depășești pe linie continuă

Autor: EVmarket Romania
1,6K afișări
cazierul rutier, Depasirea pe linie continua, Oboseală la volan, Începători auto lectii de condus sfaturi Consumul de droguri, taxa auto, permis categoria B, alcoolemie maxima, inchirieri masini, Limitele maxime de viteză, Genovation GXE

Există câteva excepții de la regula generală care interzice depășirea pe linie continuă. Depășirea pe linie continuă este permisă în anumite condiții speciale.

Când ai voie să depășești pe linie continuă

În zone precum pasaje, poduri, sub poduri și tuneluri, se permite depășirea pe linie continuă pentru a trece de biciclete, motociclete fără ataș și vehicule cu tracțiune animală, cu condiția ca șoferul să aibă o vizibilitate clară a drumului pe o distanță de minimum 20 de metri și ca lățimea drumului să fie de cel puțin 7 metri.

banner Petrom

Conform Articolului 120, alineatul 1, literă (i) din Codul Rutier, este “interzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu său dublu, care delimitează sensurile de mers, sau când autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus”.

Depășirea reprezintă acțiunea prin care un autovehicul își schimbă banda pentru a trece în fața altui vehicul sau a unui obstacol, ambele circulând în aceeași direcție. Șoferul care dorește să depășească este obligat să se asigure că nici vehiculul din față, nici cel din spate nu au semnalizat intenția de a depăși, pentru a evita coliziunile.

Linia continuă de pe marginea șoselei

Codul Rutier a suferit, de curând, o modificare legată de linia continuă de pe marginea șoselei. Amenda este de 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 660 de lei şi 825 de lei.

Cine are prioritate în sensul giratoriu – Codul rutier

Conducătorii auto nu au voie să atingă linia de pe marginea şoselei. Aceasta reprezintă delimitarea părții carosabile prin care administratorul drumului „nu permite șoferilor să parcheze, staționeze sau să efectueze un viraj în acea zonă”. Aceasta poate fi depășită doar dacă este însoțită şi de un marcaj discontinuu.

Când este interzisă depășirea vehiculelor:

a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri.

e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;

f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;

g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

h) în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;

i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.