Cum vor arăta pistele de biciclete în București – proiect

Autor: EVmarket Romania
Biciclete retro, bicicleta barbati, lopifit,

Un proiect, în dezbatere publică, ne arată cum vor arăta pistele pentru biciclete și trotinete electrice, care vor fi condițiile minime pe care vor trebui să le respecte pentru a se alinia prevederilor europene. România nu beneficiază în acest moment de norme privind proiectarea și execuția pistelor pentru biciclete la standarde europene.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei (MLPDA) ne prezinta proiectul de act normativ: Ordin pentru aprobarea Ghidului de proiectare a infrastructurii pentru biciclete. Prezentul ordin este necesar pentru amenajarea pistelor pentru biciclete în vederea asigurării unor alternative de transport mai abordabile ca preț, mai ușor accesibile, mai sănătoase și mai puțin poluante, care să poată înlocui obiceiurile actuale ale utilizatorilor în materie de mobilitate.

Spațiul necesar deplasării în siguranță a biciclistului este determinat de următoarele valori:

a) Lățimea vehiculului si a unui utilizator adult: Lățimea unei biciclete și a utilizatorului acesteia are de regulă 0,75 metri, dar poate depăși această lățime în cazul unei persoane corpolente sau în cazul cargo-bicicletelor.

b) Sinuozitatea necesară menținerii echilibrului pe două roți: Începătorii, bicicliștii cu bagaje grele, cei care urcă rampe sau cei care pleacă de pe loc au o sinuozitate mai mare a bicicletei. Aceasta oscilează, de obicei, între 0,2 și 0,8 metri.

c) Distanța laterală necesară la depășirea între biciclete: Mersul sinusoidal pe bicicletă impune, la depășirea între biciclete, păstrarea unei distanțe minime laterale de minim 0,5 metri.

d) Distanța laterală față de traficul rutier: Turbulențele provocate de traficul rutier pot dezechilibra un biciclist. Distanța de siguranță față de traficul rutier trebuie să fie de minim 1,5 metri. Dacă se aplică măsuri de calmare a traficului iar viteza maximă este de 30 km/h, distanța de siguranță poate fi de minim 1 metru. 

e) Spațiul necesar efectuării în siguranță a manevrei de depășire și a efectuării semnalelor obligatorii care trebuie efectuate la schimbarea direcției de mers și la oprire.  Virajele si opririle trebuie semnalizate de bicicliști cu 25 m înainte de efectuarea manevrei. Administratorul de drum trebuie să se asigure că există spațiul necesar efectuării în siguranță a acestor semnale.

f) Distanța față de obstacolele din vecinătate

Pedala ajunge la 7 cm de sol sau chiar mai jos, atunci când bicicleta efectuează un viraj. De aceea, spațiul de siguranță din vecinătatea traseelor pentru biciclete trebuie să fie liber de orice obstacol. Spațiul de siguranță din vecinătatea traseelor pentru biciclete trebuie să aibă o lățime de minim 0,5 metri.
Atunci când spațiul este limitat, bordurile pot constitui separatoare laterale sau de trafic. Înălțimea acestora trebuie să fie de maximum 5 cm pentru a se evita lovirea pedalei de acestea. Nu se vor utiliza borduri cu muchii sau colţuri care pot agrava urmările unui accident în cazul unui impact.

Germanii au inaugurat o „autostradă” pentru biciclete

g) Spațiul necesar în viraje: În viraje, spațiul ocupat de biciclist crește cu cât viteza este mai mare, deoarece acesta se apleacă spre interiorul virajului. De aceea, în plus față de spatiul de siguranță, în zona interioară a virajului nu se vor amplasa obstacole mai înalte de 1 m la mai puțin de 1 m de traseul bicicletelor.

Atribuirea de spațiu pentru infrastructura pentru biciclete

Pe străzile și bulevardele cu minim 4 benzi de circulație, împărțirea echitabilă a părții carosabile între traficul motorizat individual și modurile alternative de transport trebuie să fie o prioritate.

piste spatiu

Pe restul străzilor, prioritatea trebuie să fie asigurarea spațiului optim pentru transportul public de persoane și pentru deplasările cu bicicleta.

Anularea parcajelor auto laterale de pe partea carosabilă, îngustarea benzilor de circulație auto sau eliminarea unui sens de circulație pentru autovehicule reprezintă opțiuni de redistribuire a suprafeței carosabile în scopul dezvoltării infrastructurii dedicate transportului alternativ.

Pistele pentru biciclete se proiectează între fluxul pietonal și fluxul motorizat, acolo unde acestea există. În acest fel se evită crearea artificială de puncte de conflict.

Exemplu de reproiectare a unei intersecții

Transformarea intersecțiilor tradiționale în modelul de intersecții protejate trebuie să fie un obiectiv pentru creșterea siguranței utilizatorilor de biciclete.

Trasee pentru biciclete pe trotuare

  • Legislația interzice conducătorilor de biciclete să circule pe trotuar, dar permite îngustarea trotuarelor, cu respectarea standardelor și a normativelor, pentru a se amenaja piste pentru biciclete. Dacă spațiul permite amenajarea de trasee pentru biciclete pe trotuar, trecerea pentru pietoni și traversarea pentru biciclete vor fi supraînălțate la nivelul trotuarului la toate intersecțiile cu străzi secundare, pietonii și bicicletele având prioritate față de deplasările motorizate.
  • Se vor amenaja piste pentru biciclete pe trotuar doar dacă, la intersecțiile cu străzile secundare, există un spaţiu de minim 5 metri lungime între pista pentru biciclete şi drumul cu prioritate pentru ca autovehiculul să oprească iar conducătorul auto, să se asigure fără a bloca traseul bicicletelor.
  • Traseele pentru biciclete amenajate pe trotuare vor fi proiectate întotdeauna pe partea dinspre axul străzii.
    În intersecțiile dintre traseele pentru biciclete și alte străzi decât cele secundare se va asigura o pantă fără diferențe de nivel

Trasee pentru biciclete în parcuri

Pentru completarea rețelei de trasee pentru biciclete, se pot amenaja piste pentru biciclete în parcuri. Acestea trebuie să fie separate de traficul pietonal și să aibă cât mai puține intersecții cu fluxurile pietonale.  Se recomandă traseele perimetrale. La intersecțiile cu traseele pietonale, pietonii vor avea prioritate. Dacă se impune, se vor monta șicane care să oblige bicicliștii să reducă viteza la intersecțiile cu fluxurile pietonale.

Pista pentru biciclete

Pe pista pentru biciclete circulă şi trotinetele electrice specificate de legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice.

Pista pentru biciclete și zona adiacentă acesteia trebuie să îndeplinească, simultan, următoarele condiții:

  • Asigurarea unei lățimi de minim 2,5 m pentru pistele cu un singur sens și minim 3,0 m pentru cele cu dublu sens, fără obstacole, pe toată lungimea traseului;
  • Asigurarea unei înălţimi de liberă de trecere pe sub obstacole de minim 2,50 m sau, dacă infrastructura deja există, de minim 2,10 m în tuneluri, pe pasaje și poduri;
  • Asigurarea unui spațiu de siguranță de 0,5 m în lateralele pistei pentru biciclete, liber de orice obstacol. În plus, în zona interioară virajelor se interzic obstacolele mai înalte de 1 m la o distanţă cuprinsă între 0,5 m şi 1 m;
  • Asigurarea unei suprafețe a pistei pentru biciclete dintr-un material rigid, stabil, cu un finisaj antiderapant, pe toată lungimea traseului;
  • Asigurarea unui sistem de scurgere și evacuare a apei pluviale astfel încât să nu existe pericol de băltire pe suprafața pistei;
  • Viteza de proiectare a pistei pentru biciclete este de 30 km/h;
  • Asigurarea legăturii facile și în siguranță cu partea carosabilă destinată traficului general, la capete.

Soluții pentru București de la viceprimarul din Haga

O pistă pentru biciclete (2,5 m) cu două benzi de circulație pe un sens suportă un volum al traficului de aproximativ 2000 de biciclete pe oră. Pentru fiecare nouă bandă adăugată (1 m), crește volumul suportat de trafic cu aproximativ 1500 biciclete pe oră.

Stații de autobuz: Se va urmări separarea fluxului pietonal de zona de așteptare în stații. Pentru a se evita punctele de conflict, este de preferat ca fluxul bicicletelor să fie învecinat cu fluxul pietonal în timp ce zona de așteptare să fie amenajată sub forma unui peron. Accesul în zona pietonală se va face prin capetele peronului, prin amenajarea de treceri pentru pietoni.

Codul rutier a fost modificat la începutul anului pentru a introduce noi reguli pentru trotinetele electrice. Trotinetele electrice pot circula numai pe pistele care au destinația de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de maxim 50 km la oră.

Urmărește-ne pe FacebookTwitter și LinkedIn