„Cu bicicleta prin alte timpuri” – expoziție la Palatul Suțu

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu – prezintă în cadrul unei expoziții speciale „Cu bicicleta prin alte timpuri”, istoria bicicletei. Noua expoziție oferă detalii atât despre aspectul bicicletelor de la începutul existenței lor, cât și despre evoluția acestora în timp. Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 martie – 30 mai 2021.

Bicicleta, ca mijloc de locomoţie individual, și-a făcut târziu apariția pe scala evoluţiei umanităţii,.respectiv spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea. A evoluat din necesitatea oamenilor de a se mişca pe anumite distanţe folosind forţa proprie, dar mult mai rapid ca mersul pe jos.

La început, bicicleta era confecționată din lemn, nu avea sistem de direcție și frânare, dar nici pedale,.propulsarea fiind dată de împingerea utilizatorului alternativ cu picioarele în pământ, și se numea „celerifer”.sau „drezină”, după numele lui Karl Freiherr von Drais, cel care la 1818 a brevetat noua invenție – „mașina pentru alergat”.

Odată cu depășirea stadiului rudimentar, vehiculului.primește pedale pe roata din față și devine cunoscut sub denumirea de velociped – „picior rapid”.

V-ar putea interesa și:

Precursoarea bicicletei trece, în deceniul șapte al secolului al XIX-lea, printr-o etapă de evoluție intermediară, când roata din față devine de dimensiune mult mai mare comparativ cu cea din spate,.o rotație a pedalelor permițând deplasarea pe o distanță anume într-un timp mai scurt. Deși beneficiind de o viteză de mișcare mărită, acest model ce producea „senzație și chiar consternare prin înălțimea sa” era.dificil și periculos de folosit, fiind perceput în mentalul colectiv al vremii ca un vehicul incomod și primejdios.

Bicicleta devine confortabilă și sigură la utilizare când își schimbă din nou designul, cele două roți căpătând aceeași mărime,.iar pedalele, nemaifiind prinse pe roata din față, devin componente ale unui sistem de transmisie prin lanț.

Avansurile tehnologice ulterioare, numeroasele îmbunătățiri de proiectare.și modificări ale aspectului aduc treptat bicicleta la forma, potențialul și caracteristicile pe care le cunoaștem astăzi.

Imaginile din arhiva Muzeului Municipiului București, alese și explicate de curatorul expoziției Ana Iacob, muzeograf,.se referă la începuturile ciclismului românesc și înființarea primelor cluburi de profil, felul în care bicicleta s-a constituit în imbold dat emancipării femeilor,.se pot admira modele inițiale și observa felul în care au evoluat bicicletele, sunt inserate detalii despre istoria velocipedului,.îmbunătățirea diferitelor versiuni până la crearea unui vehicul mult mai sigur, stabil și mai ușor de utilizat pentru care interesul publicului a crescut constant de-a lungul timpului.

Misiunea acestui proiect expozițional este punerea în valoare a importantei colecții.de fotografii deținută de Muzeul Municipiului București și prezentarea unor imagini spectaculoase și inedite. Se vor adăuga exponate rare, demne de admirat. Este un apel în special la educarea tinerilor în ideea înțelegerii importanței și necesității protejării și conservării patrimoniului istoric și cultural.

muzeul municipiului bucuresti biciclete

Istoria bicicletei – Palatul Suțu

V-ar putea interesa și:

Printre obiectivele proiectului expozițional se numără și creșterea gradului de interes al comunității pentru mijloacele de transport nepoluante,.benefice pentru condiția fizică și starea de sănătate a organismului, dar și pentru descongestionarea traficului rutier de astăzi.

Program de vizitare Palatul Suţu: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare). Tarife vizitare: 10 lei – bilet întreg, 5 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenți, grupuri organizate),15 lei – filmare, fotografiere de către turiști în interiorul muzeului.

După ce vizitați expoziția de la parter dedicată bicicletelor, puteți vedea și velocipedul din „Timpul Orașului” de la etajul 1.

Palatul Suţu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2) este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833 și 1835. Interiorul palatului a fost proiectat în anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor şi artist decorator.

Foto: Facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare