Sistemele de gestionare a bateriilor mașinilor electrice (BMS – Battery Management Systems) ar prelungi durata de viață a bateriilor cu litiu și ar estima corect autonomia dacă ar folosi date reale din trafic, nu din laborator, spun cercetătorii de la Stanford.
După ce producătorii auto au estimat ani la rândul date de consum ireale la mașinile pe combustie, întrucât acestea erau testate în laborator nu în trafic, iată că istoria se repetă și cu mașinile electrice. Bateriile EV folosesc un BMS conceput cu date din laborator.
Noile cercetări arată că adăugarea de date de conducere din lumea reală la software-ul de gestionare a bateriei poate crește durata de viață a acesteia pentru că stilurile de condus, temperatura și modelele de încărcare pot afecta sănătatea bateriei.
Cum poți reduce costurile de încărcare a unei mașini electrice
Majoritatea vehiculelor electrice sunt echipate cu un sistem electronic care gestionează performanța bateriei litiu-ion pe baza unor algoritmi pentru a monitoriza starea de sănătate a celulelor.
„Algoritmii oferă date despre sănătatea bateriei și câtă autonomie are mașina. Problema este că acești algoritmii BMS au fost proiectați în condiții de laborator, care nu reflectă realitatea”, a spus Simona Onori, profesor asistent de științe și inginerie energetică la Stanford Doerr School of Sustainability.
Pentru a demonstra decalajul dintre testele de laborator și lumea reală, profesorul și colegii de la Stanford au colaborat cu cercetătorii de la Centrul de Inovație și Inginerie Volkswagen, situat în apropierea campusului universitar.
„Algoritmii bazați pe date de conducere nerealiste sunt inexacți. Scopul nostru este să creștem longevitatea acumulatorului prin proiectarea de algoritmi care au date din lumea reală”, a spus autorul studiului.
Stilurile de condus
Sistemele de gestionare a bateriei înregistrează date în timpul frânării, accelerației, decelerației și încărcării.
„Conducerea în lumea reală este specifică șoferului. Puteți fi un șofer agresiv sau unul care își încarcă parțial mașina. Stilurile diferite de condus și încărcare vor avea ca rezultat traiectorii diferite de degradare a bateriei. Cu toate acestea, aceste date nu au fost incluse în algoritmii convenționali ai bateriei”, a spus Gabriele Pozzato, inginer de cercetare la Stanford.
Pentru acest studiu, Volkswagen a furnizat echipei Stanford aproximativ 3.750 de ore de condus din lumea reală, timp de 1 an, în San Francisco. Modelul care a furnizat datele este un Audi e-tron.
Energie și putere
Folosind datele din trafic ale modelului electric Audi, timp de 1 an, echipa Stanford a evaluat două valori cheie ale bateriei: energia și puterea.
„Energia oferă autonomia sau câți km poate parcurge mașina electrică cu o baterie încărcată complet. Puterea este capacitatea de a extrage rapid energie. Când accelerați, vreți să obțineți energie, dar în același timp descărcați bateria foarte repede. Cu cât aveți mai puțină rezistență electrică în baterie, cu atât aveți mai multă putere”, a explicat Pozzato.
Review: Cupra Born 58 kWh, original, plăcut și sportiv
Pentru a calcula rezistența, cercetătorii au folosit date reale din trafic și date meteo sezoniere. Ei au descoperit că rezistența electrică a scăzut în lunile mai reci și a crescut constant primăvara și vara, ceea ce înseamnă că sănătatea bateriei se îmbunătățește pe măsură ce temperaturile cresc.
„Temperaturile mai ridicate măresc capacitatea bateriei, mașina are mai multă energie și poți parcurge mai mulți kilometri. Dar dacă continuați să utilizați bateria la temperaturi ridicate, aceasta se va degrada mai repede”, este concluzia cercetătorilor.
V-ar putea interesa și:
- Ford depune un brevet pentru o baterie de rezervă montată pe acoperiș
- Mercedes-Benz recomandă înlocuirea bateriei de înaltă tensiune după un accident
- CATL a lansat bateria cu încărcare super rapidă: 400 de km autonomie în 10 minute
Inginerii de la Stanford continuă cercetările pentru a dezvolta algoritmi, care să ajute șoferii să mărească durata de viață a acumulatorului.