Pe lângă producţia de automobile, BMW Group va avea o secţie de asamblare a bateriilor de înaltă tensiune la uzina din Debrecen, Ungaria. Peste 500 de locuri de muncă suplimentare vor fi create până în 2025.
BMW Group construieşte o secţie de asamblare a bateriilor de înaltă tensiune pentru automobilele NEUE KLASSE la locaţia sa din Ungaria. Secţia de asamblare a bateriilor va fi amplasată în incinta fabricii de automobile din Debrecen, a cărei construcţie a început în urmă cu 6 luni. Compania va investi peste două miliarde de euro în construcţia şi lansarea întregii uzine.
„La Debrecen construim cea mai avansată fabrică din lume. Cu iFACTORY, stabilim noi standarde în industrie pentru producţia de automobile. Investiţiile noastre subliniază abordarea noastră sistematică pentru implementarea mobilităţii electrice”, a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Producţie.
Uzina, împreună cu parteneri locali în educaţie, va lansa un program de educaţie duală în toamna anului 2023 la centrul său intern de formare.
Distanţe scurte: asamblarea bateriilor de înaltă tensiune la fabrica de automobile
La Debrecen, celulele rotunde de baterii de ultimă generaţie vor fi asamblate într-o carcasă a bateriei – un cadru metalic, care ulterior este integrat în partea de jos a maşinii.
Începutul oficial al producţiei pentru bateriile de înaltă tensiune de a şasea generaţie va avea loc în 2025 – în paralel cu începerea producţiei de automobile.
Toate bateriile pentru automobilele de la uzina din Debrecen vor fi asamblate la faţa locului. Noua unitate de producţie se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 140.000 m².
Baterii Gen6 vor fi asamblate în Ungaria
Bateria este decisivă pentru competitivitatea automobilelor electrice. Cu următoarea generaţie de baterii pentru NEUE KLASSE, autonomia se va îmbunătăţi cu până la 30%, iar viteza de încărcare va fi cu până la 30% mai mare.
BMW Group se concentrează în special pe menţinerea amprentei de carbon şi a consumului de resurse pentru producţie cât mai scăzute posibil, începând din lanţul de aprovizionare.
Producătorii de celule vor folosi cobalt, litiu şi nichel care includ un procent de material secundar – adică materii prime care nu sunt proaspăt extrase, dar care sunt deja în circuit şi sunt obţinute prin reciclare – în producţia de celule de baterii.
În combinaţie cu angajamentul de a utiliza numai energie verde din energii regenerabile pentru producţia celulelor de baterii, BMW Group va reduce amprenta de carbon a producţiei de celule de baterii cu până la 60%.