În contextul cererii globale pentru litiu, un element-cheie în producția bateriilor, China a adoptat o strategie agresivă de supraproducție, cu scopul de a reduce drastic prețurile și de a elimina concurența de pe piață. China produce mai mult litiu decât este nevoie în prezent.
Cu o producție de litiu la scară industrială, China perturbă echilibrele pieței globale, reducând semnificativ prețurile și punând în dificultate producătorii din alte țări. Această strategie susține expansiunea rapidă a industriei auto chineze, deja dominantă în segmentul vehiculelor electrice.
Controlul chinez asupra lanțului de aprovizionare cu litiu, estimat la 50%, are un impact direct asupra costurilor de producție pentru industria bateriilor, cu implicații semnificative pentru competitivitatea globală a diferitelor economii.
Aproximativ 80% din bateriile de pe glob sunt produse în țara asiatică și 60% dintre cele care ajung pe mașini electrice.
China saturează piața cu litiu și reduce puternic prețurile
Strategia agresivă a Chinei a avut un impact imediat asupra pieței litiului, determinând o scădere de peste 50% a prețului în doar un an, de la 24.600 de dolari la 10.800 de dolari pe tonă.
Supranumit „aurul alb”, litiul este cel mai ușor metal și cel mai puțin dens element solid. Această proprietate, combinată cu capacitatea sa remarcabilă de a stoca energie, îl face esențial pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice.
Cât pierd din capacitate bateriile Tesla după 300.000 km
Cu toate acestea, deși este relativ abundent în scoarța terestră, litiul este o resursă finită. La ritmul actual de consum, rezervele cunoscute ar putea fi epuizate în aproximativ 300 de ani.
Cele mai mari rezerve de litiu de pe planetă se găsesc în Chile, Australia și Argentina. A patra țară cu cele mai mari rezerve de litiu este China, cu 300.000 de tone metrice din acest element, ceea ce plasează țara asiatică în fața Statelor Unite (110.000 tone) și Canada (93.000 tone).
Cererea globală de baterii cu litiu trece de la aproximativ 700 GWh în 2022 la 4.700 GWh în 2030, potrivit unui studiu publicat de firma de consultanță McKinsey.
Bateriile cu litiu ar putea fi înlocuite în viitor de tehnologii mai avansate, precum bateriile cu sodiu sau cele solide, care oferă densități energetice mai mari și o durată de viață mai lungă.