Ampere adoptă tehnologia LFP și Cell-to-Pack

Autor: Cristian Gubandru
magazine renault rnlt, ampere,

Ampere, noua divizie de mașini electrice a Grupului Renault, înființată în toamna lui 2023, anunță extinderea ofertei sale de baterii, prin integrarea tehnologiei LFP (Litiu Fier Fosfat) alături de bateriile NMC (Nichel Mangan Cobalt), utilizată în prezent de Grupul Renault.

Ampere a lucrat îndeaproape cu furnizorii săi LG Energy Solution și CATL pentru a pune bazele, pe continentul european, unui lanț valoric integrat, ce va asigura o competitivitate crescută a tehnologiei LFP pentru vehiculele sale fabricate în Europa.

Acești doi parteneri vor furniza Ampere baterii LFP ce vor echipa mai multe modele din gamele Renault și Alpine și vor acoperi nevoile de baterii cu această tehnologie până în 2030.

Ampere își propune un plan de reducere a costurilor de producție cu 40% până în 2027 sau 2028. Costurile de producție ale bateriei vor fi mai mici cu 50%, în timp ce costurile pentru motoarele electrice vor scădea cu 25%.

Ampere adoptă tehnologia Cell-to-Pack

În același timp, echipele Ampere au dezvoltat alături de LG Energy Solution tehnologia Cell-to-Pack. Această inovație majoră, o premieră mondială pentru bateriile de tip „pouch”, face posibilă creșterea autonomiei vehiculelor echipate cu chimie LFP prin integrarea mai multor celule și, prin urmare, prin creșterea energiei la bord, într-un spațiu dat.

Tehnologia Cell-to-Pack contribuie, de asemenea, la reducerea costurilor bateriilor.

Integrarea tehnologiilor LFP și Cell-to-Pack va permite companiei Ampere să scadă costul bateriilor pe vehiculele sale cu aproximativ 20%, începând cu anul 2026.

Cu patru parteneri lider în domeniul bateriilor, Ampere accelerează într-un mediu în continuă evoluție și demonstrează eficacitatea abordării sale:

  • AESC Envision situat în centrul ElectriCity în Douai (Franța), pentru bateriile NMC
  • CATL pentru tehnologia LFP, la uzina sa din Ungaria
  • LGES aflat în fabrica sa din Polonia, pentru cele două tehnologii : NMC și LFP
  • Verkor pentru tehnologia NMC, din giga-uzina sa aflată în Dunkerque (Franța)

Bateriile sunt asamblate la Ampere ElectriCity (Hauts-de-France), în atelierul de baterii al fabricii Douai.

Progresele înregistrate în ultimii ani de tehnologia LFP și dezvoltarea lanțului său valoric în Europa, fac acum din tehnologia LFP o alternativă reală la NMC. Deși mai puțin dens energetic decât NMC, LFP este perfect adaptat anumitor utilizări și potrivit în special pentru mașinile mici și mijlocii.

Aceste tehnologii vor fi integrate în vehicule în timp record: primele modele vor fi echipate cu baterii LFP la începutul anului 2026.

„(…). Acest plan face parte din strategia Ampere de a reduce costurile cu 40% de acum până la următoarea generație de vehicule”, a declarat Josep Maria Recasens, Director de Operațiuni Ampere.

„Colaborarea cu LG Energy Solution ne-a permis să localizăm tot lanțul de valori din jurul LFP în Europa, crescându-i astfel semnificativ competitivitatea, inclusiv în ceea ce privește tehnologia Cell-to-Pack. Inovația în domeniul bateriilor este permanentă, iar noi lucrăm mult în amont – mai ales cu Laboratorul pentru Inovarea Celulelor de Baterii, care se va deschide în Lardy în 2025”, a precizat Philippe Brunet, Director Inginerie EV și Mecanică, Ampere.

Shenxing Plus este o baterie LFP care oferă o autonomie de 1000 de KM

Constructorul francez va lansa 7 modele electrice noi până în 2031, iar toate acestea vor fi produse de noua divizie Ampere în Europa. La baza acestora vor exista două platforme dedicate, concepute de la zero. Este vorba despre arhitecturile AmpR Small (CMF-BEV), respectiv AmpR Medium (CMF-EV).

Renault spune că viitoarele sale modele electrice vor fi încadrate în segmentele A, B și C. Francezii se așteaptă ca segmentul subcompact, dar și cel compact să reprezinte 75% din piața de vehicule electrice până în 2030.

Renault vrea să ajungă la paritate între modelele electrice și cele cu motoare convenționale în 2027 sau în 2028.